Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα

Μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα



Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 40 λεπτά
Για 8 άτομα



Υλικά
Για τη γέμιση:
1 κιλό τυροβολιά ή άλλο φρέσκο, υπόξινο τυρί
2 αυγά
1 ματσάκι καυκαλήθρες ή ½ ματσάκι σέσκουλα
½ ματσάκι άνηθο
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
4 πράσινα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
αλάτι και πιπέρι

Για το φύλλο:
800 γρ. αλεύρι
½ της συσκευασίας φρέσκια μαγιά
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση
Διαλύετε τη μαγιά σε 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό και την αναμειγνύετε με το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το αλάτι – αν χρειάζεται, για να γίνει πιο εύπλαστη η ζύμη, προσθέτετε λίγο ακόμη χλιαρό νερό. Ζυμώνετε καλά και αφήνετε τη ζύμη να σταθεί όση ώρα ετοιμάζετε τη γέμιση. Αναμειγνύετε το τυρί με τα χορταρικά και τα κρεμμύδια, ρίχνετε το αβγό, αλατοπιπερώνετε και πλάθετε ελαφρά με τα χέρια, ώστε να ομογενοποιηθεί η γέμιση. Ανοίγετε τη ζύμη σε δύο φύλλα. Απλώνετε το μεγαλύτερο κάτω, σε ένα καλά λαδωμένο ταψί, αφήνοντας τις άκρες του να προεξέχουν πάνω από τα χείλη του ταψιού. Βάζετε τη γέμιση και τη στρώνετε με μια σπάτουλα και τοποθετείτε από πάνω το μικρότερο φύλλο, που δεν ξεπερνά τα τοιχώματα του ταψιού. Γυρνάτε τις άκρες του κάτω φύλλου προς τα μέσα και το τυλίγετε για να κλείσει. Χαράσσετε την πίτα με τη μύτη ενός μαχαιριού, λαδώνετε λίγο την επιφάνειά της και την ψήνετε για περίπου 40 λεπτά σε προθερμασμένο, στους 180οC, φούρνο.

Πηγή: ΒΗΜagazino