Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2011

Καπνιστό ζαμπόν με πορτοκάλι


Καπνιστό ζαμπόν με πορτοκάλι



Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 2 ώρες
Για 8 άτομα 




Υλικά
1 κομμάτι καπνιστό ζαμπόν 2 κιλών (έτοιμο από το σουπερμάρκετ)
γαρύφαλλα ολόκληρα

Για τη σάλτσα:
4 κ.σ. μέλι
3 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
2 κ.σ. μουστάρδα Dijon
χυμός και ξύσμα από 2 πορτοκάλια
50 γραμμ. βούτυρο μαλακό
100 ml λευκό ξηρό κρασί

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Χαράζουμε την επιφάνεια του ζαμπόν με ένα κοφτερό μαχαίρι σε μικρούς ρόμβους και μπήγουμε ένα γαρίφαλο σε κάθε ρόμβο. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα αναμειγνύοντας όλα τα υλικά μαζί στον πολτοποιητή. Με αυτό το μείγμα αλείφουμε το ζαμπόν. Τοποθετούμε το ζαμπόν σε σχάρα και το βάζουμε στον φούρνο. κάτω από τη σχάρα τοποθετούμε ένα ταψάκι με 1 ποτήρι κρασί, ώστε όλα τα υγρά του ζαμπόν να σουρώσουν μέσα εκεί. Ψήνουμε για περίπου 2 ώρες, αλείφοντας τακτικά με τη σάλτσα. Όταν είναι έτοιμο το ζαμπόν, το βάζουμε σε πιατέλα και τη σάλτσα από το ταψάκι –αφού το ξύσουμε με ξύλινη κουτάλα– τη μεταφέρουμε σε κατσαρόλα και τη βράζουμε ώσπου να συμπυκνωθεί και έπειτα τη σουρώνουμε . Συνοδεύουμε το ζαμπόν με τη σάλτσα.


Πηγή: ΒΗΜΑgourme, του Ηλία Δερμιτζόγλου