Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2011

Παέγια


Παέγια



Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 40 λεπτά
Για 6 μερίδες


Υλικά
250γρ. γαρίδες
1 κουταλιά σούπας πάπρικα
1 κούπα λευκό ξηρό κρασί
250γρ. μύδια με το κέλυφος
½ κούπα ελαιόλαδο
1 ½ κούπα ρύζι για πιλάφι
2 λουκάνικα (με πράσο και πορτοκάλι)
2 φιλέτα από στήθος κοτόπουλο σε κύβους
4 σκελίδες σκόρδο
2 μέτρια κρεμμύδια σε φέτες
1 πράσινη και 1 κόκκινη πιπεριά σε λωρίδες
2 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κουταλιά ξίδι
½ κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
1 φακελάκι σκόνη κρόκο Κοζάνης
¼ κούπας άνηθο ψιλοκομμένο
Αλάτι/πιπέρι

Εκτέλεση
Ξεπλύνετε καλά τις γαρίδες, αφαιρέστε το κέλυφος και το μαύρο εντεράκι. Βράστε τες σε 2 κούπες νερό με την πάπρικα για 5 λεπτά. Στραγγίστε και κρατήστε το ζουμί. Αχνίστε χωριστά τα μύδια στο κρασί για 5 λεπτά. Στραγγίστε και κρατήστε το ζουμί.
Σε ένα τηγάνι ζεστάνετε το μισό λάδι και σοτάρετε το ρύζι. Φυλάξτε το στην άκρη. Σε πλατιά κατσαρόλα ή σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεστάνετε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρετε τα λουκάνικα και το κοτόπουλο. Προσθέστε το σκόρδο, τα κρεμμύδια και τις πιπεριές και σοτάρετε για 8 λεπτά. Καθαρίστε τις ντομάτες, κόψτε τες σε κομμάτια και ρίξτε τες στην κατσαρόλα. Προσθέστε το ξίδι, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε 5 λεπτά επάνω στη φωτιά.
Ρίξτε και ανακατέψτε το ρύζι, τον κρόκο και το ζουμί από τις γαρίδες και τα μύδια, πρέπει να είναι 2 ½ κούπες, αλλιώς συμπληρώστε με νερό. Σκεπάστε και σιγοβράστε 20 λεπτά, ώσπου να φουσκώσει το ρύζι.  Ρίξτε και ανακατέψτε τα θαλασσινά και τον άνηθο. Κατεβάστε από τη φωτιά. Αδειάστε σε πιατέλα και σερβίρετε.



Πηγή: http://www.albaeditions.gr