Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Μελιτζάνες παπουτσάκια


Μελιτζάνες παπουτσάκια


Χρόνος προετοιμασίες 1 ώρα
Χρόνος μαγειρέματος 1 ώρα και 20 λεπτά
Για 8 άτομα


Υλικά

8 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
400γρ. κιμά
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
5 φρέσκιες ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 φύλλα δάφνης
½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
Αλάτι/πιπέρι
½ δόση μπεσαμέλ (δείτε σάλτσες)
Λίγο τριμμένο τυρί

Εκτέλεση

Καθαρίζετε τις μελιτζάνες αφαιρώντας το κοτσάνι τους, τις πλένετε και τις κόβετε κατά μήκος, στη μέση. Τις αλατίζετε και τις αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν για ½ ώρα τουλάχιστον.
Στη συνέχεια τις χαράζετε γύρω-γύρω με μαχαίρι και αφαιρείτε την ψίχα τους. Τις τηγανίζετε σε καυτό λάδι ή τις ψήνετε στο γκριλ για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
Ετοιμάζετε τη γέμιση, ζεσταίνοντας το μισό λάδι σε κατσαρόλα και τσιγαρίζετε τον κιμά και τα κρεμμύδια, ανακατεύοντας στην αρχή συνέχεια για να μη σβολιάσει ο κιμάς. Προσθέτετε στον κιμά τον πελτέ διαλυμένο σε 1 φλιτζάνι νερό, το μοσχοκάρυδο, το μαϊντανό και αλατοπιπερώνετε. Τον αφήνετε να σιγοβράσει για 20 λεπτά, μέχρι να πιει τα υγρά του. Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ.
Γεμίζετε τις μελιτζάνες με το μείγμα του κιμά, μοιράζετε από πάνω τις ψιλοκομμένες ντομάτες μαζί με το υπόλοιπο λάδι, αλατοπιπερώνετε και τις σκεπάζετε με μια στρώση μπεσαμέλ. Πασπαλίζετε με λίγο τριμμένο τυρί, τις βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο και τις ψήνετε στους 200ο C για 1 ώρα περίπου. 

*Μπορείτε αν θέλετε να βάλετε στο ταψί και μερικές πατάτες, κομμένες κυδωνάτες, τις οποίες θα σερβίρετε σαν γαρνιτούρα.



Πηγή: Συνταγές Νίκου Τσελεμεντέ