Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2011

Πατατοσαλάτα με χταπόδι


Πατατοσαλάτα με χταπόδι




Χρόνος μαγειρέματος: 2 ώρες
Για 6 άτομα


Υλικά
600γρ. πατάτες
18 ελιές καλαμών
1 φλυτζανάκι του καφέ αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμένο
2 κουτ. Σούπας κάππαρη
6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 φλιτζ. Μαϊντανό
1 φλιτζ. Ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας μουστάρδα
Χυμό από 1 λεμόνι
1 κουτ. σούπας ξίδι από άσπρο κρασί
1 χταπόδι γύρω στο 1 ½ κιλό
1 φλιτζανάκι του καφέ ξίδι
Αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση
Αρχικά ετοιμάζετε το χταπόδι. Γυρίζετε την κουκούλα ανάποδα, αφαιρείτε τα εντόσθια και με ένα μαχαίρι αφαιρείτε το ράμφος του και το πλένετε καλά. Σε μια κατσαρόλα με 2 λίτρα νερό ρίχνετε το ξίδι και αφού πάρει βράση, ρίχνετε μέσα το  χταπόδι. Το μαγειρεύετε περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει. Το βγάζετε από το νερό, το αφήνετε να κρυώσει και το ξεπλένετε με άφθονο κρύο νερό. Το κόβετε σε κομματάκια.
Βράζετε τις πατάτες για 45 λεπτά, τις ξεφλουδίζετε και τις κόβετε και αυτές. Σε μια σαλατιέρα βάζετε τις πατάτες και το χταπόδι. Προσθέτετε την κάππαρη, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το τουρσί και τις ελιές.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα. Ρίχνετε στο μπλέντερ τη μουστάρδα, το χυμό λεμονιού, το ξίδι, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Χτυπάτε μέχρι η σάλτσα να γίνει ομοιογενές μείγμα. Περιχύνετε τη σαλάτα σας, ανακατεύετε καλά και πασπαλίζετε με μαϊντανό.