Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Κανελόνια με κιμά


Κανελόνια με κιμά


Χρόνος προετοιμασίες 50 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 1 ώρα
Για 6 άτομα

Υλικά
500γρ. κανελόνια
350γρ. κιμά
2 κρεμμύδια τριμμένα
½ φλιτζάνι λευκό κρασί
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
¾ φλιτζανιού τριμμένο τυρί (παρμεζάνα ή γραβιέρα)
100γρ. ζαμπόν ψιλοκομμένο
2 αβγά
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
2 κουταλιές σούπας τριμμένη φρυγανιά
Αλάτι/πιπέρι
3 κόκκους μπαχάρι
Λίγο βούτυρο
ελαιόλαδο


Εκτέλεση
Ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και καβουρδίζετε τον κιμά ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα για να μη σβολιάσει. Προσθέτετε το ένα κρεμμύδι και ανακατεύετε μέχρι να μαραθεί. Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε το ζαμπόν, τα καρυκεύματα και τον πελτέ της ντομάτας διαλυμένο σε λίγο νερό. Αφήνετε τον κιμά να σιγοβράσει, μέχρι να πιει τα υγρά του.
Αφού κατεβάσετε την κατσαρόλα, ρίχνετε στον κιμά λίγο μαϊντανό, το τριμμένο τυρί, τα αβγά ελαφρά χτυπημένα, την τριμμένη φρυγανιά και ανακατεύετε καλά με ξύλινο κουτάλι. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα ντομάτας. Τσιγαρίζετε το κρεμμύδι με λίγο λάδι, προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να σιγοβράσουν μέχρι να μείνουν με το λάδι τους. Τέλος προσθέτετε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Με ένα κουταλάκι γεμίζετε ένα-ένα τα κανελόνια με το μείγμα του κιμά και τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί ή πυρέξ. Περιχύνετε τα κανελόνια με τη σάλτσα ντομάτας, τα σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και τα βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200ο C για 45 λεπτά. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο, πασπαλίζετε με λίγο τριμμένο τυρί και τα ξαναβάζετε στο φούρνο για άλλα 10 λεπτά.
Βγάζετε τα κανελόνια από το φούρνο και τα σερβίρετε σε μερίδες, πασπαλίζοντας με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.


Πηγή: Οι συνταγές του Νίκου Τσελεμεντέ