Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2011

Λαχανοντολμάδες αυγολέμονο


Λαχανοντολμάδες αυγολέμονο


Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 1 ώρα
Για  6 άτομα


Υλικά
1 μέτριο σφιχτό λάχανο
1 κιλό κιμάς (από μοσχαράκι)
5 κουτ. σούπας παρθένο ελαιόλαδο
1 ματσάκι ψιλοκομμένος άνηθος
1 ματσάκι ψιλοκομμένος μαϊντανός
3 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
60 γρ. ρύζι ΣΟΥΠΕ
1 λίτρο ζωμός κρέατος
50 ml παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το αυγολέμονο
3 αυγά (οι κρόκοι μόνο)
2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
2 λεμόνια
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Αφαιρούμε το κοτσάνι από το λάχανο κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να σχηματίζεται μια τρύπα κωνική προς το μέρος της καρδιάς του λάχανου.
Ζεματάμε το λάχανο σε νερό που βράζει, το αφήνετε να κρυώσει λίγο και χωρίζετε τα φύλλα του.
Στη συνέχεια βάζουμε σε ένα μπολ τον κιμά με τα κρεμμύδια και τα μυρωδικά και προσθέτουμε το ρύζι, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε καλά τα υλικά, με τα χέρια μας.
Παίρνουμε ένα ένα τα μαλακά λαχανόφυλλα, βάζουμε μέσα λίγη γέμιση και τυλίγουμε σφιχτά.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, στρώνουμε τα σκληρά μέρη από το λάχανο. Βάζουμε τους ντολμάδες τον ένα δίπλα στον άλλο σε στρώσεις στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε τόσο νερό, ώστε να σκεπάζονται οι ντολμάδες και ρίχνουμε λίγο λάδι.
Σκεπάζουμε με ένα πιάτο, για να μη διαλυθούν οι ντολμάδες στο βράσιμο και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 50'- 55' λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν.
Στραγγίζουμε το ζουμί από τους ντολμάδες, μέσα σε μια μικρή κατσαρόλα.
Διαλύουμε το κορν φλάουρ  σε ½ ποτήρι κρύο γάλα.
Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με το χυμό των λεμονιών. Προσθέτουμε το διαλυμένο κορν φλάουρ.
Σιγά σιγά με ένα κουτάλι προσθέτουμε στο μείγμα ζουμί του φαγητού, ανακατεύοντας.
Δένουμε την κρέμα αυγολέμονο σε χαμηλή φωτιά.
Μετά προσθέτουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα με τους ντολμάδες, κουνάμε την κατσαρόλα, για να πάει η κρέμα παντού και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Πηγή: http://www.agrino.gr