Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2011

Μαριδόπιτα Λευκάδας


Μαριδόπιτα Λευκάδας

Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 1 ώρα και 30 λεπτά
Για 1 ταψί  διαμέτρου 25εκ.



ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
200γρ. αλεύρι μαλακό
1 κουταλάκι γλυκού ξίδι
1 κουταλιά σούπας λάδι
Νερό (όσο πάρει η ζύμη)
Αλάτι

Για τη γέμιση
600γρ. μαρίδα ψιλή
5 φρέσκες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
Πιπέρι
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Ανακατεύετε το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά και φτιάχνετε μια μπάλα με τη ζύμη. Τοποθετείτε τη μπάλα σε αλευρωμένη επιφάνεια και ανοίγετε με τον πλάστη ένα χοντρό φύλλο στο μέγεθος του ταψιού.
Πλένετε τις μαρίδες, τις αφήνετε να στραγγίσουν καλά και τις αλατίζουμε. Στρώνετε τη ζύμη στο ταψί, φροντίζοντας ν’ ανεβαίνει λίγο και στα πλαϊνά τοιχώματα. Απλώνετε σε όλη τη ζύμη λίγο κρεμμύδι και ντομάτα. Από πάνω ρίχνετε τις μαρίδες, προσθέτετε το υπόλοιπο ψιλοκομμένο κρεμμύδι και την ντομάτα και πασπαλίζετε με μπόλικο πιπέρι. Περιχύνετε με το ελαιόλαδο και βάζετε το ταψί στο φούρνο.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150ο C, για 30 λεπτά, μέχρι να ψηθεί καλά το ζυμάρι.


Πηγή:  Μαγειρικής Μαγεία 2