Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Σαρικόπιτες Κρήτης


Σαρικόπιτες Κρήτης


Χρόνος προετοιμασίας 45 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 30 λεπτά
Για 30 κομμάτια


Υλικά
1 κιλό αλεύρι μαλακό
100 ml ελαιόλαδο
100 ml ρακή
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Μισό κιλό ξινομυζήθρα
Νερό (όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη σκληρή)

Εκτέλεση
Σ' ένα μπολ αδειάζετε το αλεύρι. Στο κέντρο του κάνετε μια λακκούβα και ρίχνετε μέσα το αλάτι, το ελαιόλαδο, τη ρακή και σιγά-σιγά το χλιαρό νερό. Όταν αρχίσει η ζύμη να γίνετε ομοιογενής, ελέγχετε την πυκνότητά της ζυμώνοντας με το χέρι σας και προσθέτοντας ανάλογα λίγο αλεύρι ή λίγο νερό. Η ζύμη πρέπει να είναι ομοιογενής αλλά και τρυφερή συνάμα.
Χωρίζετε τη ζύμη σε 5 μικρές μπάλες. Αλευρώνετε μια λεία επιφάνεια και ανοίγετε κάθε μία απ' αυτές τις μπάλες σε ένα φύλλο αρκετά λεπτό (όχι όμως διαφανές). Κόβετε σε στενόμακρες λουρίδες πλάτους 7 - 9 εκ. και μήκος περίπου 30 εκ. Απλώνετε το τυρί κατά μήκος του φύλλου αφήνοντας κενό 3 - 4 εκ. από κάθε άκρη. Διπλώνετε τις δύο απέναντι κατά μήκος άκρες κλείνοντας τη μυζήθρα και σχηματίζοντας ένα κυλινδρικό κορδόνι.
Αρχίζοντας από τη μια άκρη περιστρέφετε το κορδόνι κάπως χαλαρά, μέχρι να σχηματιστεί ένας έλικας. Τηγανίζετε τις πίτες σε άφθονο ελαιόλαδο το οποίο πρέπει να τις σκεπάζει, ώστε να φουσκώσει το ζυμάρι και να γίνει τραγανό. Βάζετε τις πίτες επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να τραβήξει το ελαιόλαδο τους. Σερβίρετε τις πίτες περιχυμένες με άφθονο μέλι.


Πηγή: http://www.smartchef.gr