Σάββατο, 11 Ιουνίου 2011

Μπριός


Μπριός

Χρόνος προετοιμασίες 4 ώρες και 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 20 λεπτά
Για 12 ατομικά ή 1 μεγάλο



ΥΛΙΚΑ
300 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 φακελάκι ξερή μαγιά
440 γρ. αλεύρι
80 γρ. ζάχαρη
6 μέτρια αυγά
1 κουταλάκι αλάτι
1 μικρό αυγό χτυπημένο για το άλειμμα
λίγο βούτυρο για τη φόρμα


Εκτέλεση
Ανακατεύετε το αλεύρι με τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτετε ένα ένα τα αυγά και ζυμώνετε με το χέρι ή στο μίξερ μες τα ειδικά εξαρτήματα. Όταν τα αυγά ενσωματωθούν καλά προσθέτετε και το βούτυρο, κομμάτι, κομμάτι και ζυμώνετε μέχρι η ζύμη να ξεκολλά από τα τοιχώματα. Την κάνετε μπάλα και την βάζετε σε βουτυρωμένο μπολ.  Σκεπάζετε την ζύμη και την αφήνετε 2 - 3 ώρες σε χλιαρό μέρος να φουσκώσει.
Την ξαναζυμώνετε και την αφήνετε τουλάχιστον άλλη μία ώρα να φουσκώσει. Την ζυμώνετε, της δίνετε σχήμα και την βάζετε σε βουτυρωμένη φόρμα ή σε 12 ατομικά φορμάκια.  Αφήνετε τα μπριος να φουσκώσουν για 15 - 20 λεπτά και εν τω μεταξύ προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200ο C. Αλείφετε τα μπριος με το χτυπημένο αυγό. Τα ψήνετε για 5 λεπτά στους 200ο C  και για άλλα 15 (αν είναι ατομικά) ή 25 (αν είναι ένα μεγάλο) στους 180ο C.
Βγάζετε από το φούρνο, αφήνετε λίγο να κρυώσει ελαφρά, ξεφορμάρετε και αφήνετε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.


Πηγή: http://www.radicio.com