Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Κούπες Κύπρου


Κούπες Κύπρου

Χρόνος προετοιμασίας 2 ώρες
Χρόνος μαγειρέματος 35 λεπτά
Για 30 κομμάτια



ΥΛΙΚΑ
3 ποτήρια πλιγούρι ψιλό
3 κουταλιές σούπας αλεύρι
3 ποτήρια νερό
3 κουταλιές σούπας αραβοσιτέλαιο
Κανέλα
Αλάτι/πιπέρι

 Για τη γέμιση
500γρ. κιμά χοιρινό
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι/πιπέρι
Κανέλα

Εκτέλεση

Βάζετε μια κατσαρόλα πάνω σε σιγανή φωτιά. Ρίχνετε το νερό και το αφήνετε μέχρι να πάρει βράση.
Σ’ ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, το πλιγούρι, το λάδι, το αλάτι, το πιπέρι και την κανέλα. Αδειάζετε το μείγμα στην κατσαρόλα με το βραστό νερό και ανακατεύετε συνεχώς για 5 λεπτά. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την σκεπάζετε με ένα χοντρό πανί. Αφείνετε το μείγμα να κρυώσει και να σταθεί για 2 ώρες.
Βάζετε σε μια κατσαρόλα 1 δάχτυλο λάδι και περιμένετε να ζεσταθεί καλα΄. Ρίχνετε τον κιμά και τον τσιγαρίζετε ανακατεύοντας με σπάτουλα για να μη σβολιάσει. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και την κανέλα. Αφήνετε τον κιμά να σιγοβράζει για 30 λεπτά μέχρι να πιει τα υγρά του.
Κατεβάζετε από τη φωτιά και σουρώνετε τον κιμά να φύγει το περιττό λάδι. Τον αφήνετε να κρυώσει. Ζυμώνετε πολύ καλά το πλιγούρι, παίρνετε μικρά μπαλάκια από το μείγμα και πλάθετε σε σχήμα ωοειδές βρέχοντας τα χέρια σας, που και που, σε λίγο νερό. Ανοίγετε στην κορυφή μια τρύπα και γεμίζετε με τον κιμά. Κλείνετε καλά και από τις δυο πλευρές για να μην ανοίξουν και φύγει η γέμιση.
Τηγανίζετε τις κούπες λίγες λίγες, σε μπόλικο καυτό λάδι. Όταν ροδίσουν από τη μια πλευρά τις γυρνάτε προσεκτικά από την άλλη. Τις βγάζετε από το λάδι και τις αφήνετε να στραγγίσουν πριν τις σερβίρετε.

Πηγή:  Μαγειρικής Μαγεία