Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Τάρτα με παρμεζάνα και κοτόπουλο


Τάρτα με παρμεζάνα και κοτόπουλο



Χρόνος προετοιμασίας 10 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 1 ώρα
Για 6 άτομα
  

Υλικά
1 φύλλο ζύμη κουρού
λίγη παρμεζάνα, τριμμένη, για πασπάλισμα

Για την «μπεσαμέλ»:
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 2% λιπαρά
2 αυγά
4 κ.σ. παρμεζάνα, τριμμένη

Για τη γέμιση:
2 στήθη κοτόπουλου, βρασμένα και ψιλοκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πράσο, ψιλοκομμένο, το λευκό μέρος
150 γρ. ανθότυρο, τριμμένο με το χέρι
1½ φλιτζ. παρμεζάνα, χοντροτριμμένη
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση
Γέμιση: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι που έχει κάψει, σοτάρουμε για λίγα λεπτά το πράσο και το κρεμμύδι. Μόλις μαραθούν και βγάλουν τα υγρά τους, αποσύρουμε από τη φωτιά, τα ρίχνουμε σε ένα μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.

Μπεσαμέλ: Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

Συναρμολόγηση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC, στις αντιστάσεις. Απλώνουμε το φύλλο ζύμης σε μία ταρτιέρα ή σε ένα άλλο πυρίμαχο σκεύος και κόβουμε ό,τι περισσεύει από αυτό. Αδειάζουμε το μείγμα της γέμισης και το απλώνουμε ομοιόμορφα. Ρίχνουμε από πάνω την «μπεσαμέλ» και τη στρώνουμε ώστε να καλύψει όλη την τάρτα. Πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη παρμεζάνα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα. Αν αρπάξει γρήγορα η επιφάνεια, την καλύπτουμε με ένα αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε κανονικά το ψήσιμο.

Tip

Αν μας περισσέψει γέμιση, την ανακατεύουμε με λίγη μαγιονέζα με χαμηλά λιπαρά και έχουμε μια νόστιμη σαλάτα που μπορούμε να απολαύσουμε και ως κύριο πιάτο.

Πηγή: ΒΗΜΑgourmet