Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Πιτάκια με θαλασσινά


Πιτάκια με θαλασσινά


Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα
Για 24 πιτάκια


Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρούστας
Λάδι για το άλειμμα των φύλλων
20 γαρίδες μέτριες
1 γλώσσα φιλέτο
10 ψαχνά από μύδια
1 καρότο σε ροδέλες
1 κλαράκι σέλινο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι/πιπέρι

Για την μπεσαμέλ
2 κουτ. σούπας βούτυρο
2 κουτ. σούπας αλεύρι
1 ½ ποτήρι του νερού ζωμό γαρίδας
1 φλυτζ. του καφέ άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. κασέρι  τριμμένο
Λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο


Εκτέλεση
Ξεφλουδίζετε τις γαρίδες, ανοίγετε την πλάτη τους με ένα μαχαιράκι και αφαιρείτε το εντεράκι. Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζετε τα κεφάλια, τα τσόφλια και τις ουρές από τις γαρίδες με 2 ½ νεροπότηρα νερό. Στο τέλος σουρώνετε και κρατάτε 1 ½ νεροπότηρο από το ζωμό.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το λαδάκι, το σέλινο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Όταν μοσχομυρίσουν, ρίχνετε το καρότο. Βάζετε τις γαρίδες, το φιλέτο της γλώσσας κομμένο σε μικρά κομματάκια και τα ψαχνά από μύδια. Ανακατεύετε καλά και σβήνετε με το κρασί. Αλατοπιπερώνετε και σβήνεται τη φωτιά.
Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά το βούτυρο, ρίχνετε το αλεύρι και το καβουρδίζετε. Όταν πάρει ένα απαλό σκούρο χρώμα, ρίχνετε μέσα το ζωμό από τις γαρίδες και ανακατεύετε καλά με σύρμα μέχρι να γίνει λεία. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε μέσα το τριμμένο κασέρι και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο. Αφήνετε να κρυώσει και προσθέτετε τον άνιθο. Ανακατεύετε και ρίχνετε τα μαγειρεμένα θαλασσινά σουρώνοντάς τα από το λάδι.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180Ο C. Απλώνετε τα φύλλα πάνω σε λεία επιφάνεια και τα κόβετε σε 3 ίσες λωρίδες. Στην άκρη κάθε λωρίδας βάζετε από μια κουταλιά γέμιση. Διπλώνετε τις λωρίδες των φύλλων σε τριγωνάκια και τις ακουμπάτε σε ένα ταψί λαδωμένο καλά.
Αλείφετε τα πιτάκια με λάδι και ψήνετε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει το φύλλο.