Κυριακή, 26 Ιουνίου 2011

Σάλτσα πράσινη (verde)


Σάλτσα πράσινη (verde)



Χρόνος προετοιμασίας 5 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 10 λεπτά
Για ½ φλιτζάνι


Υλικά
900γρ. τοματίγιος* (μπορείτε να βρείτε στα μεγάλα super market)
4 πιπερίτσες πράσινες καυτερές
1 φλιτζάνι κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι κόλιανδρο ψιλοκομμένο
½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
2 κουταλιές σούπας λάδι


Εκτέλεση
Βάζετε τα τοματίγιος σε κατσαρόλα με 1 φλιτζάνι νερό και αφήνετε να πάρουν βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 10 λεπτά.
Αποσύρετε από τη φωτιά, και κρατάτε το ζουμί. Αφαιρείτε τα κοτσάνια απ’τα τοματίγιος, τα βάζετε στο μπλέντερ μαζί με το ζουμί τους και τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάτε να γίνουν χυλός.
Σερβίρετε ζεστή πάνω σε κοτόπουλο εντσιλάδας.

* Το φρούτο του φυτού "Physalis ixacarpa", συγγενής του φραγκοστάφυλου, το οποίο μοιάζει με πράσινη ντομάτα και έχει φλούδα με χάρτινη υφή. Χρησιμοποιείται ευρέως στην Μεξικάνικη κουζίνα και στην παρασκευή πράσινης σάλτσας. Αναπτύσσει την γεύση του αφού βράσει (επίσης λέγεται ντομάτα του εδάφους και τοματίγιο).
*Αν οι πιπερίτσες είναι φρέσκες θα πρέπει να τις ψήσετε σε καυτό φούρνο, μέχρι να σκουρύνουν και να σχηματίσουν φουσκάλες. Στη συνέχεια αφαιρέστε την πέτσα και ξεπλύνετε καλά τις πιπεριές. Ανοίξτε και αφαιρέστε επίσης τα νεύρα και τους σπόρους.
*Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε πιπεριές κονσέρβας ή σε βάζο.

Πηγή: Μεξικάνικη κουζίνα, εκδ. Χρυσή Πέννα