Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Κουφέτο Μήλου


Κουφέτο Μήλου


 Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 20 λεπτά
Για 2 βάζα

Υλικά
1 άσπρη κολοκύθα
500 γραμμ. μέλι
500 γραμμ. ζάχαρη
½ φλιτζάνι του τσαγιού νερό
1 ποτήρι του νερού αμύγδαλα, ζεματισμένα, ξεφλουδισμένα και κομμένα κατά μήκος
Χυμό ενός λεμονιού
Ξυλάκια κανέλας

Εκτέλεση
Αφού κόψετε την κολοκύθα στη μέση, θα αδειάσετε τη σάρκα της, θα την καθαρίσετε από τα σπόρια και θα ξύσετε και με ένα κουτάλι τις φλούδες της για να αποσπάσετε όλο τον καρπό.
Στη συνέχεια θα κόψετε τη σάρκα σε λεπτές φέτες και θα τη μουσκέψετε σ’ ένα λεκανάκι με ασβεστόνερο για 5’.
Στη συνέχεια θα βάλετε σε μια κατσαρόλα να βράσουν τη ζάχαρη, το νερό και το μέλι και στη συνέχεια, αφού θα χαμηλώσετε, θα προσθέσετε και την κολοκύθα στραγγισμένη.
Θα ανακατεύεται το μίγμα συνεχώς και θα το ξαφρίσετε όσες φορές χρειαστεί μέχρι να δέσει το μίγμα.
Λίγο πριν το τέλος θα προσθέσετε τα αμύγδαλα και το χυμό του λεμονιού.
Όταν ροδίσουν τα αμύγδαλα και το γλυκό στέκεται πια πάνω στο κουταλάκι θα το κατεβάσετε από τη φωτιά και αφού κρυώσει θα το τοποθετήσετε σε γυάλινα βαζάκια και θα προσθέσετε 2 ξυλάκια κανέλας σε κάθε βαζάκι.

* Το Κουφέτο της Μήλου είναι ένα παραδοσιακό γλύκισμα, ένα γλυκό του κουταλιού, με κολοκύθα και αμύγδαλα το οποίο προσφέρετε στη Μήλο στους γάμους και στους αρραβώνες ως κέρασμα από τη μητέρα της νύφης. Το μέλι συμβολίζει την γλυκιά ζωή του ζευγαριού, ενώ τα αμύγδαλα τη γονιμότητα.


Πηγή: http://www.milosislandinfo.gr