Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Χοιρινό φούρνου με μηλέικο πελτέ


Χοιρινό φούρνου με Μηλέικο πελτέ


Χρόνος προετοιμασίας 3 ώρες
Χρόνος μαγειρέματος 2 ώρες και 50 λεπτά
Για 4 άτομα

Υλικά
1,5 κιλό χοιρινή σπάλα κομμένη σε κομμάτια
2 ξερά κρεμμύδια κομμένα φέτες
4 σκελίδες σκόρδο φρέσκο ψιλοκομμένο
200γρ. μηλέικος πελτές
2 ντομάτες μεγάλες τριμμένες στον τρίφτη
200γρ. μέλι
200γρ. ελαιόλαδο
½ φλιτζανάκι του καφέ ξύδι
1 φλιτζάνι του τσαγιού κρασί κόκκινο
1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
2 κουταλάκια του γλυκού πιπέρι μαύρο
2 κουταλάκια του γλυκού θυμάρι
1 κιλό πατάτες
3 κουταλιές της σούπας χοιρινή γλύνα (προαιρετικά)
1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι κόκκινο (προαιρετικά

Εκτέλεση
Αφού τοποθετήσετε τα κομμάτια του κρέατος και τις κομμένες πατάτες σε μια λεκάνη θα προσθέσετε κι όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύετε καλά.
 Θα αφήσετε το κρέας να μαριναριστεί στη μαρινάδα για 2-3 ώρες.
Στη συνέχεια βάζετε όλα τα υλικά σε ταψί και αφού προσθέσετε νερό μέχρι να μισοσκεπαστεί το κρέας θα το ψήσετε για 2 ώρες και 50 λεπτά στους 200ο C.

* Μολονότι πρόκειται για κυκλαδονήσι τα ψάρια δε συμπεριλαμβάνονται στις παραδοσιακές λιχουδιές της Μήλου. Η οικονομία του νησιού είναι κατά βάση κτηνοτροφική, οπότε και οι διατροφικές συνήθειες των κατοίκων έχουν διαμορφωθεί  γύρω από το κρέας. Αν θελήσετε λοιπόν να γευθείτε παραδοσιακές μηλέικες σπεσιαλιτέ πρέπει να κινηθείτε σε αυτούς τους γευστικούς προορισμούς. Ένα χαρακτηριστικό μηλέικο πιάτο είναι το χοιρινό φούρνου με μηλέικο πελτέ.


Πηγή: http://www.milosislandinfo.gr