Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Ψάρι με πλιγούρι


Ψάρι με πλιγούρι





Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 20 λεπτά
Για 4 άτομα


Υλικά
350γρ. πλιγούρι
300ml. Ζωμός λαχανικών ζεστό (δείτε συνταγή)
Λίγο βούτυρο
1/8 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
40γρ. κράνμπερις ξερά
½ φλιτζανάκι φιστίκια πεκάν
400γρ. φιλέτο από άσπρο ψάρι κομμένο σε κύβους
2 κουταλάκια γλυκού κορν φλάουρ
½ κουταλάκι γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
½ κουταλάκι γλυκού σκόρδο σκόνη
½ κουταλάκι γλυκού πάπρικα
1 κουταλιά ελαιόλαδο
Γλυκιά σάλτσα τσίλι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Βάζετε σε μπολ το πλιγούρι και σκεπάζετε με τον ζωμό λαχανικών. Αφήνετε το πλιγούρι να σταθεί για λίγα λεπτά. Στο μεταξύ, βάζετε στο τηγάνι λίγο βούτυρο και τη ζάχαρη και ανακατεύετε να λιώσουν. Όταν λιώσουν, προσθέτετε τα φιστίκια και ανακατεύετε, να καλυφθούν από το μείγμα της ζάχαρης. Τηγανίζετε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια.
Ανακατεύετε το πλιγούρι και ρίχνετε μέσα τους ξηρούς καρπούς και τα κράνμπερις. Αλατοπιπερώνετε. Βάζετε σε μπολ το κορν φλάουρ, περνάτε από εκεί το ψάρι και πασπαλίζετε με τα μπαχαρικά.
Στο ίδιο τηγάνι που λιώσατε το βούτυρο και τη ζάχαρη ρίχνετε το λάδι και όταν κάψει, βάζετε μέσα το ψάρι. Τηγανίζετε για 8 λεπτά ή ώσπου να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Βγάζετε και σερβίρετε στα πιάτα μαζί με το πλιγούρι. Περιχύνετε με γλυκιά τσίλι σος και γαρνίρετε με κλωναράκια θυμάρι.

*Αν δεν βρείτε ξερά κράνμπερις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στη συνταγή οποιοδήποτε άλλο ξερό φρούτο (δαμάσκηνο ή βερίκοκο).

Πηγή: Μεξικάνικη κουζίνα, εκδ. Χρυσή Πέννα