Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2011

Ρύζι με φιλέτο κοτόπουλο


Ρύζι με φιλέτο κοτόπουλο



Χρόνος προετοιμασίας 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 40 λεπτά
Για 4 άτομα


Υλικά
300γρ. ρύζι
200γρ. φιλέτο κοτόπουλο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ντομάτα
1 καρότο
½ κλαράκι σέλινο με τα φύλλα
¾ από ένα ποτήρι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
3 κουταλιές σούπας κονιάκ
4 κουταλιές σούπας τριμμένο τυρί κεφαλογραβιέρα
900ml. ζωμό λαχανικών
1 ματσάκι μαϊντανό
40γρ. βούτυρο
1 καρφάκι γαρίφαλο
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένετε και ψιλοκόβετε το κοτόπουλο. Ζεματίζετε την ντομάτα για 1 λεπτό, αφαιρείτε τη φλούδα και τους σπόρους, και την κομματιάζετε. Καθαρίζετε τα κρεμμυδάκια, ξύνετε και πλένετε το καρότο και το σέλινο και τα ψιλοκόβετε.
Σοτάρετε τα ψιλοκομμένα λαχανικά σε μια κατσαρόλα με το μισό βούτυρο. Προσθέτετε την ντομάτα και περιμένετε να αναμειχθούν οι γεύσεις. Ρίχνετε έπειτα το κοτόπουλο και το γαρίφαλο, περιχύνετε με το κονιάκ και δυναμώνετε τη φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το οινόπνευμα. Προσθέτετε το κρασί, αλατοπιπερώνετε και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά.
Βράζετε το ζωμό, προσθέτετε το ρύζι και το μαγειρεύετε ανακατεύοντας. Μόλις το ρύζι απορροφήσει το ζωμό, προσθέτετε τη σάλτσα με το κοτόπουλο, το υπόλοιπο βούτυρο και την κεφαλογραβιέρα, ανακατεύετε και αφήνετε το φαγητό στην άκρη για λίγα λεπτά. Αφαιρείτε το γαρίφαλο, πασπαλίζετε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε.