Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Μελιτζάνα


Μελιτζάνα




Καλοκαιρινό λαχανικό, ιδιαίτερα αγαπητό στη μεσογειακή και ακόμη ειδικότερα στην ελληνική κουζίνα, κατάγεται από την μακρινή Ινδία.




Χιλιάδες χρόνια πριν οι Ινδοί απολάμβαναν τη γεύση αυτού του λαχανικού, ενώ έπρεπε να περάσουν αρκετές χιλιάδες χρόνια για να την εισάγουν στη μαγειρική τους οι Ευρωπαίοι, με πρώτους τους Ιταλούς, τον 15ο αιώνα. Αργότερα, το νόστιμο αυτό λαχανικό με το εντυπωσιακό μοβ χρώμα, διαδόθηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη και ιδιαίτερα στη μεσογειακή λεκάνη.
Η μελιτζάνα, είναι ο καρπός ενός φυτού που ανήκει στην οικογένεια των σολανίδων. Έχει σχήμα στρογγυλό ή μακρόστενο και λαμπερή, γυαλιστερή φλούδα, με χρώμα που κινείται σε όλη τη γκάμα του μοβ, από το ανοιχτό μενεξεδί μέχρι το βαθύ σκούρο μελιτζανί. Μια πιο σπάνια ποικιλία με φλούδα λευκού χρώματος καλλιεργείται στη Σαντορίνη. Η σάρκα της μελιτζάνας είναι σφιχτή, υπόλευκη, με λίγα σπόρια, που είναι περισσότερα όταν είναι μεγάλου μεγέθους ή πιο ώριμη. Στην Ελλάδα, μπορείτε να βρείτε μελιτζάνες στην αγορά, όλους τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι πιο δημοφιλείς ελληνικές ποικιλίες είναι δύο. Οι φλάσκες, μεγάλες, στρογγυλές με βαθύ μοβ χρώμα και οι τσακώνικες, που είναι μακρόστενες, λεπτές, με λευκές και μοβ ρίγες. Στο εμπόριο κυκλοφορούν και εισαγόμενες ποικιλίες, εκ των οποίων μερικές σκουρόχρωμες, σχεδόν μαύρες.
Όταν ψωνίζετε μελιτζάνες, διαλέγετε εκείνες που έχουν λείο και γυαλιστερό φλοιό χωρίς στίγματα και το χρώμα τους είναι έντονο και λαμπερό. Επίσης, προσέχετε το κοτσάνι τους να είναι πράσινο, σκληρό και όχι μαραμένο. Διατηρήστε τις μακριά από ζέστη, σε δροσερό και σκιερό μέρος όταν είναι άγουρες, ενώ όταν ωριμάσουν βάλτε τις για μερικές ημέρες στο ψυγείο.
Αποτελούν το βασικό συστατικό για μερικά από τα πιο νόστιμα και παραδοσιακά φαγητά της κουζίνας μας, μουσακά, ιμάμ μπαιλντί καθώς και παπουτσάκια. Επίσης, γίνονται υπέροχες τηγανητές ή μαγειρεμένες στην κατσαρόλα με κόκκινη σάλτσα, μόνες τους ή με πατάτες, κολοκυθάκια και άλλα λαχανικά (το γνωστό τουρλού) ή ακόμα και με κρέας. Ψήνονται γεμιστές στο φούρνο με ντομάτα και διάφορα τυριά ή άλλες γεμίσεις, ενώ μπορεί να γίνουν και πουρές, μελιτζανοσαλάτα ή τουρσί. Όταν είναι μικρές, μπορούν να γίνουν γευστικότατο γλυκό κουταλιού.
Οι μελιτζάνες είναι πλούσιες σε κάλιο και ασβέστιο, ενώ περιέχουν βιταμίνες σε μικρότερες ποσότητες. Οι μελιτζάνες ωμές, έχουν περίπου 30 θερμίδες ανα 100γρ.