Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Πιπεριές


Πιπεριές





Η Ευρώπη γνώρισε τις πιπεριές, όταν ο Κολόμβος τις έφερε μαζί του από την Αμερική. Από τη Δύση, γρήγορα διαδόθηκαν στον υπόλοιπο κόσμο, σαν το φτηνό υποκατάστατο του ακριβού πιπεριού. 



Η ιστορία του όμως είναι πολύ παλαιότερη, καθώς σε ανασκαφές στο Μεξικό που χρονολογούνται στην πέμπτη χιλιετία π.χ. βρήκαν  σπόρους πιπεριάς, ενώ τα φύλλα της ήταν γνωστά και στις χώρες που βρέχονται από τον Ινδικό Ωκεανό.
Σήμερα, οι πιπεριές καλλιεργούνται σε πολλές χώρες με σπουδαιότερες το Μεξικό, την Ινδία, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ταΐλάνδη και την Ινδονησία. Και η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που καλλιεργούν πιπεριές. Μια δημοφιλής εγχώρια ποικιλία είναι οι πιπεριές Φλωρίνης, που είναι κόκκινες, μακρόστενες αλλά γλυκές πιπεριές. Γίνονται υπέροχες ψητές στον φούρνο και γεμιστές με τυρί. Ανάλογα με την ποικιλία τους, οι πιπεριές τρώγονται ωμές σε σαλάτες, αλλά το άρωμα και η γεύση τους αναδεικνύονται όταν ψήνονται στον φούρνο ή τηγανίζονται, γεμιστές με ρύζι ή με τυριά. Γίνονται ακόμη τουρσί, χρησιμοποιούνται σαν γέμιση στις πράσινες ελιές, ενώ αφυδατωμένες χρησιμοποιούνται στην παρασκευή πιπεριού.
Η πιπεριά είναι ίσως το μοναδικό φυτό με τόσο μεγάλη ποικιλία σε καρπούς, διαφορετικούς σε σχήμα, χρώμα, μέγεθος αλλά και γεύση. Από τις γλυκές, στρογγυλές και χοντρές πιπεριές σε όλα τα χρώματα, πράσινο, κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, μέχρι μελιτζανί και μαύρο, ως τις μακρόστενες, κατακόκκινες και καυτερές ή τις μικροσκοπικές, γνωστές και σαν τσίλι, υπάρχουν περίπου 200 διαφορετικά είδη πιπεριάς. Ανάλογα με την προέλευση τους, υπάρχουν ποικιλίες όπως η αφρικανική, κοκκινοκαφετιά καυτερή πιπεριά, η βραζιλιάνικη, που είναι πιπερίτσα πρασινοκιτρινοκόκκινη, πολύ καυτερή, η ινδική με <θανατηφόρα> γεύση, η ισπανική, στρογγυλή και μακρουλή, πράσινη ή κόκκινη, απ’ όπου προέρχεται και το ισπανικό πιπέρι και η πιπεριά Κίνας, στρογγυλή, κίτρινη ή κόκκινη, με το αντίστοιχο πιπέρι, το Chinese pepper. Επίσης, υπάρχει η πιπεριά πάπρικα. Οι καρποί της αποξηραίνονται και τρίβονται σε σκόνη, με τη μορφή του γνωστού κόκκινου μπαχαρικού που νοστιμίζει πολλά φαγητά. Το ίδιο και η πιπεριά καγιέν, απ’ την οποία παράγεται το ομώνυμο πιπέρι.
Όταν μαγειρεύετε καυτερές πιπεριές καλό είναι να έχετε ανοιχτό τον απορροφητήρα, ή ένα παράθυρο, ώστε να ανανεώνεται ο αέρας του δωματίου. Επιπλέον, πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα την επαφή τους με το δέρμα ή τα μάτια σας, γιατί μπορεί να σας δημιουργήσει ερεθισμούς. Γι’ αυτό χρησιμοποιείτε γάντια και αποφεύγετε να αγγίζετε οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας, προτού τελειώσετε με την επεξεργασία τους.
Οι πιπεριές έχουν λίγες θερμίδες, περίπου 22 θερμίδες ανά 100γρ. οι γλυκές και 40 θερμίδες ανά 100γρ. οι καυτερές, ενώ όλες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C.