Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Γοπάκια στο τηγάνι με κρεμμύδια και θυμάρι


Γοπάκια στο τηγάνι με κρεμμύδια και θυμάρι



Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 20 λεπτά
Για 4 άτομα


Υλικά
1 κιλό φρέσκα γοπάκια
150ml. Μπύρα
1 φλιτζάνι καλαμποκάλευρο
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 κουταλιά σούπας φρέσκο θυμάρι ή ½ κουταλιά σούπας θυμάρι ξερό
αλάτι

Εκτέλεση
Πλένουμε τα γοπάκια και τα σκουπίζουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σε ένα φαρδύ μπολ βάζουμε την μπίρα και λίγο αλάτι και σε ένα άλλο ανακατεύουμε καλά τα δυο είδη αλευριού.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να κάψει. Βουτάμε τα γοπάκια πρώτα στην μπίρα και μετά στο μείγμα αλεύρων. Ανακατεύουμε για να αλευρωθούν καλά και τα τινάζουμε για να φύγει η περιττή ποσότητα. Τα μεταφέρουμε σε ένα άλλο, καθαρό μπολ, προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι και ανακατεύουμε γρήγορα. Παίρνουμε 2 χούφτες από γοπάκια και κρεμμύδια, τα ρίχνουμε στο λάδι και τα τηγανίζουμε για 6 λεπτά. Αποφεύγουμε να τηγανίσουμε μεγάλες δόσεις, γιατί η θερμοκρασία του λαδιού θα πέσει και δεν θα ροδίσουν όμορφα.
Βγάζουμε κάθε δόση με τρυπητή κουτάλα και τη στραγγίζουμε καλά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Μεταφέρουμε τα γοπάκια σε μεγάλη πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με το θυμάρι και αλάτι.

*Το πανάρισμα με μπίρα (αντί για νερό) είναι μια πολύ καλή πρόταση για τηγανητά ψάρια, όπως αθερίνα, γαύρο, μπαρμπούνια, γόπες, γιατί γίνονται εξαιρετικά τραγανά και με αφράτη σάρκα.

Πηγή: Νίκη Χρυσανθίδου – Γαστρονόμος Καθημερινής