Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Νιόκι πατάτας με προσούτο


Νιόκι πατάτας με προσούτο




Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 1 ώρα
Για 4 άτομα

Υλικά
Για τα νιόκι
500γρ. πατάτες
150γρ. προσούτο σε ένα κομμάτι
150γρ. αλεύρι *
1 αβγό
αλάτι
Για το γαρνίρισμα
60γρ. βούτυρο
1 ματσάκι βασιλικό
1 ματσάκι μαντζουράνα
4 κουταλιές σούπας τριμμένη κεφαλογραβιέρα
Αλάτι και πιπέρι


Εκτέλεση
Πλένετε τις πατάτες, τις ρίχνετε σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό, τις αφήνετε να πάρουν βράσει, τις αλατίζετε και τις μαγειρεύετε για 30 λεπτά. Τις στραγγίζετε, τις ξεφλουδίζετε και τις κάνετε πουρέ. Ρίχνετε τον πουρέ σε αλευρωμένη επιφάνεια και τον αφήνετε να χλιάνει.
Προσθέτετε στον πουρέ το αλεύρι κοσκινισμένο, το αβγό, το προσούτο ψιλοκομμένο και μια πρέζα αλάτι, και δουλεύετε ζωηρά τα υλικά μέχρι να ετοιμάσετε μια ομοιογενή ζύμη. Πλάθετε με τη ζύμη κορδονάκια διαμέτρου 1,5 εκ. και τα κόβετε σε κομματάκια μήκους 2εκ. Περνάτε τα νιόκι από το ειδικό εργαλείο να γίνουν ριγωτά και τα απλώνετε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια να στεγνώσουν.
Πλένετε, σκουπίζετε ελαφρά και ψιλοκόβετε το βασιλικό και τη μαντζουράνα. Δουλεύετε σε ένα μπολάκι το βούτυρο μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη υφή, προσθέτετε το βασιλικό και τη μαντζουράνα, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά.
Βάζετε άφθονο νερό σε μια κατσαρόλα, το αλατίζετε και μαγειρεύετε τα νιόκι μέχρι να έρθουν στην επιφάνεια. Τα ρίχνετε σε ένα μπολ, τα ανακατεύετε με το αρωματισμένο βούτυρο, τα πασπαλίζετε με τυρί και σερβίρετε αμέσως.


*Η ποσότητα του αλευριού θα εξαρτηθεί από την υγρασία της πατάτας. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε λίγο από το αλεύρι που ορίζει η συνταγή.


Πηγή: Ευκολία στην κουζίνα - DeAGOSTINI