Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Σουφλέ πατάτας


Σουφλέ πατάτας



Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 1 ώρα
Για 6 άτομα

Υλικά
500γρ. πατάτας
100γρ. βούτυρο
1 φλιτζανάκι του καφέ κρέμα γάλακτος
6 αβγά
Μια πρέζα μοσχοκάρυδο
2 κουταλιές σούπας τριμμένη φρυγανιά
Αλάτι και πιπέρι


Εκτέλεση
Πλένετε τις πατάτες, τις ρίχνετε σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό, τις αφήνετε να πάρουν βράση, τις αλατίζετε και τις μαγειρεύετε για 30 λεπτά. Τις στραγγίζετε, τις ξεφλουδίζετε, και τις κάνετε πουρέ σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
Βάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτετε 80γρ. βούτυρο και ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα. Ρίχνετε από πάνω σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος. Βγάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αλατοπιπερώνετε. Χωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια, προσθέτετε τους κρόκους στο μείγμα της πατάτας και αρωματίζετε με το μοσχοκάρυδο. Αφήνετε τον πουρέ να κρυώσει, ανακατεύοντας που και που.
Αλείφετε με το υπόλοιπο βούτυρο ένα πυρέξ και το πασπαλίζετε με την τριμμένη φρυγανιά. Χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή   μαρέγκα με μια πρέζα αλάτι και τα ρίχνετε στο μείγμα της πατάτας ανακατεύοντας προσεκτικά από πάνω προς τα κάτω.
Μεταφέρετε το μείγμα στο πυρέξ και το ψήνετε στους 190ο C για 25 με 30 λεπτά, χωρίς να ανοίξετε καθόλου την πόρτα του φούρνου. Όταν το σουφλέ φουσκώσει και ροδίσει, το βγάζετε από το φούρνο και το σερβίρετε αμέσως μέσα στο πυρίμαχο σκεύος.


*Δοκιμάστε να προσθέσετε στο μείγμα της πατάτας 100γρ. γραβιέρα κομμένη σε πολύ λεπτές φέτες.