Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Λάχανο


Λάχανο





Ένα από τα πιο οικονομικά λαχανικά του χειμώνα, με πάμπολλες χρήσεις, όχι μόνο σε σαλάτες αλλά και σε φαγητά, με αρκετές ευεργετικές ιδιότητες. Στην αγορά εμφανίζεται σε διάφορους τύπους. Το γνωστό άσπρο λάχανο, το πράσινο, το κόκκινο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κινέζικο και άλλες, λιγότερο γνωστές ποικιλίες που ξεπερνούν σε αριθμό τις 400!

Καλλιεργείται στην Ευρώπη από την αρχαιότητα, όμως το σημερινό είδος που είναι πιο σκληρό, είναι σχετικά καινούργιο είδος που αναπτύχθηκε κατά το Μεσαίωνα, στη Βόρεια Ευρώπη, επειδή ευδοκιμεί στο κρύο κλίμα.
Το λάχανο περιέχει περίπου 85-90% νερό και πολλές θρεπτικές ουσίες. Όλα τα λάχανα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Β και αντιοξειδωτικά. Τα εξωτερικά του φύλλα είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, η οποία κάνει καλό στην επιδερμίδα. Το λευκό λάχανο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, καθώς και καλή πηγή των βιταμινών C και Α. Περιέχει επίσης ικανή ποσότητα ασβεστίου, καθώς και άλλων ιχνοστοιχείων όπως μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο. Βοηθά τον οργανισμό ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και καθαρίζει τις τοξίνες, βοηθώντας τη νεφρική λειτουργία. Θεωρείται επίσης ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Όλα αυτά τα καλά και επιπλέον ελάχιστες θερμίδες, καθώς τα 100γρ. περιέχουν μόνο 24 θερμίδες.
Στην Ελλάδα το λάχανο είναι το βασικό συστατικό για τους χειμωνιάτικους ντολμάδες αλλά και για τις σαλάτες της ίδιας εποχής, μαζί με καρότο. Επίσης, χρησιμοποιείται τουρσί, είτε σε σαλάτες όπως η <πολίτικη> είτε ως μεζές ή και σε φαγητά κατσαρόλας.
Για να αποφύγετε τη δυσάρεστη μυρωδιά του λάχανου κατά το βρασμό μπορείτε να το σοτάρετε σε τηγάνι χωρίς καπάκι, ή να προσθέσετε στο νερό που βράζει το χυμό μισού λεμονιού μαζί με τη λεμονόκουπα.
Όσο πιο φρέσκο είναι το λάχανο τόσο πιο πολλά εξωτερικά φύλλα έχει, καθώς αυτά μαραίνονται γρήγορα και αφαιρούνται από το μανάβη. Επίσης, προσέχουμε να μην ανοίγουν τα φύλλα του στο κοτσάνι γιατί τότε είναι υπερβολικά ώριμο. Διατηρείται σε πλαστική σακούλα στο ψυγείο μέχρι 15 μέρες. Το τριμμένο πρέπει να καταναλωθεί την ίδια μέρα. Εάν κοπεί, για να συντηρηθεί καλύτερα το αλείφουμε με χυμό λεμονιού και το βάζουμε στο ψυγείο τυλιγμένο σε πλαστική μεμβράνη. Ζεματισμένο το τριμμένο λάχανο  διατηρείται σε αεροστεγείς σακούλες, έως ένα χρόνο.