Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Μπαμπάδες με σταφίδες και ρούμι


Μπαμπάδες με σταφίδες και ρούμι



Χρόνος προετοιμασίας 35 λεπτά
Χρόνος αναμονής 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 15 λεπτά
Για 8 άτομα

Υλικά
160γρ. αλεύρι
100γρ. βούτυρο
60γρ. ζάχαρη
20γρ. μαγιά μπύρας
1 κουτ. σούπας μαύρη σταφίδα
1 κουτ.  σούπας ξανθιά σταφίδα
6 αβγά
3 κουτ. σούπας γάλα
Μαύρο ρούμι
Αλάτι
Για το σιρόπι
200γρ. ζάχαρη
1 ποτήρι κρασιού ρούμι
Μαρμελάδα βερίκοκο

Εκτέλεση

Ζεσταίνετε ελαφρά το γάλα και το αδειάζετε σε ένα μπολάκι. Προσθέτετε τη μαγιά θρυμματισμένη και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει. Αφήνετε το βούτυρο να μαλακώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Βάζετε και τα δυο είδη σταφίδας να μουλιάσουν σε ένα μπολάκι με χλιαρό νερό, αρωματισμένο με λίγο ρούμι.
Κοσκινίζετε 125γρ. αλεύρι με μια πρέζα αλάτι και το βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ. Ανοίγετε στη μέση μια λακκουβίτσα και ρίχνετε τη ζάχαρη και τη λιωμένη μαγιά. Προσθέτετε τα αβγά και 60γρ. βούτυρο και δουλεύετε για 5 λεπτά με μεταλλικό σύρμα ή με ξύλινη σπάτουλα, αρχικά ελαφρά και έπειτα πιο ζωηρά. Ρίχνετε και τις σταφίδες στραγγισμένες και στυμμένες και ανακατεύετε ξανά. Αδειάζετε το μείγμα σε 8 βουτυρωμένα και αλευρωμένα ατομικά φορμάκια (γεμίζετε τα 2/3 κάθε φόρμας), σκεπάζετε τις φόρμες με μια αλευρωμένη πετσέτα και αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά. Τα γλυκά είναι έτοιμα για ψήσιμο όταν η ζύμη φτάσει στο χείλος της φόρμας.
Βάζετε τα φορμάκια στο φούρνο και ψήνετε στους 200ο C, για 15 λεπτά. Στο μεταξύ, ετοιμάζετε το σιρόπι. Βράζετε για 3 λεπτά τη ζάχαρη μέσα σε νερό (2/3 ενός νεροπότηρου), σβήνετε τη φωτιά, ρίχνετε το ρούμι, ανακατεύετε και διατηρείτε το μείγμα ζεστό.
Βγάζετε τους μπαμπάδες από το φούρνο και τους ξεφορμάρετε όσο είναι ακόμα ζεστοί. Βυθίζετε τα γλυκάκια ένα ένα στο σιρόπι και τα γυρνάτε με δυο κουτάλες να βραχούν καλά. Τα βάζετε πάνω σε μια σχάρα να στραγγίσουν και τα αφήνετε να χλιάνουν.

*Μπορείτε να γαρνίρετε τους μπαμπάδες με σαντιγί, στην  οποία έχετε προσθέσει λίγη ζάχαρη. Επίσης μπορείτε να τους ανοίξετε και να τους γεμίσετε με κρέμα ζαχαροπλαστικής αρωματισμένη με ρούμι.


Πηγή: «Ευκολία στην κουζίνα» εκδ. DeAGOSTINI