Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Σπανάκι


Σπανάκι




Το σπανάκι, είναι ένα λαχανικό που προέρχεται από την Περσία και ήταν άγνωστο στην αρχαία Ελλάδα. Στην Ευρώπη, ήρθε μέσω των Ισπανών τον 12ο αιώνα. 

Είναι γνωστό για τη μεγάλη περιεκτικότητα του σε σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο και πολλές βιταμίνες, αλλά θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας, ότι ο οργανισμός μας απορροφά λίγα από αυτά τα στοιχεία.
Το σπανάκι μπορεί να γίνει η τέλεια πρώτη ύλη για πίτες, πιτάκια και τάρτες. Μπορείτε επίσης, να φτιάξετε υπέροχα σουφλέ, σαλάτες που σε συνδυασμό με ρόκα και ντομάτα δίνουν ένα πολύ γευστικό αποτέλεσμα. Και μην ξεχνάτε ένα από τα πιο νόστιμα παραδοσιακά ελληνικά λαδερά φαγητά μας, το σπανακόρυζο, αλλά και τις σουπιές σπανάκι.
Όταν αγοράζετε σπανάκι θα πρέπει να προσέχετε να έχει φύλλα πράσινα, λεία, γυαλιστερά και ολόκληρα. Να αποφεύγετε τα κιτρινισμένα φύλλα και τα σκληρά και αφυδατωμένα κοτσάνια. Σπανάκι υπάρχει στην αγορά όλο το χρόνο, αλλά κυρίως από το Μάρτιο έως το Μάιο. Το σπανάκι δεν διατηρείται πολλές μέρες στο ψυγείο, γιατί το φύλλο του κιτρινίζει γρήγορα, αφυδατώνεται και χάνει πολλές από τις θρεπτικές του ιδιότητες. Αν θέλετε να το διατηρήσετε περισσότερο, μπορείτε να το πλύνετε, να το ψιλοκόψετε και να το βάλετε στην κατάψυξη σε μπολ ή σε πλαστική σακούλα.
Όταν θέλετε να φτιάξετε μια συνταγή, όπως σπανακόπιτα, καλό θα ήταν να αποφύγετε να το τσιγαρίσετε. Μπορείτε να το μαράνετε με άλλο τρόπο. Αφού το καθαρίσετε και το κόψετε σε κομμάτια, θα το βάλετε σε ένα σουρωτήρι με αλάτι. Στη συνέχεια, θα αρχίσετε να το «στήβετε» με τα χέρια σας, μέχρι να βγάλει τα υγρά του.
Όταν είναι βρασμένο, πρέπει να καταναλώνεται αμέσως και να μη μένει ούτε στο ψυγείο, γιατί αναπτύσσει τοξικές ουσίες, που μπορεί να γίνουν επικίνδυνες.