Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Τάρτα σοκολάτα με κρέμα λεμόνι


Τάρτα σοκολάτα με κρέμα λεμόνι





Χρόνος προετοιμασίας 40 λεπτά
Χρόνος αναμονής 13 ώρες
Χρόνος ψησίματος 1 ώρα
Για 8 άτομα


Υλικά
Για τη ζύμη
1 ¼ φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
½ κουτ. γλυκού αλάτι
7 κουτ. σούπας βούτυρο παγωμένο
3 κουτ. σούπας νερό παγωμένο
Για την κρέμα σοκολάτα
1 ¼ φλιτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
250γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη ή τριμμένη
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
2 αβγά
Για την κρέμα λεμόνι
2 κουτ. σούπας ξύσμα λεμόνι
1 φλιτζ. και 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
6 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
1 2/3 φλιτζ. φρέσκο χυμό λεμόνι


Εκτέλεση

Σε μικρή γαβάθα ανακατέψτε μαζί το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Μεταφέρετε στο μίξερ, προσθέστε το παγωμένο βούτυρο και δουλέψτε ανοιγοκλείνοντας το μοτέρ, να γίνει σαν άμμος. Με το παγωμένο νερό βρέξτε το μείγμα και ζυμώστε βιαστικά, να γίνει μπάλα, και πατήστε να σχηματιστεί δίσκος. Τυλίξτε με πλαστική μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο τη ζύμη να παγώσει για 3 ώρες.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200ο C. Ανοίξτε τη ζύμη φύλλο που να χωράει σε ταψί για τάρτα, και τοποθετήστε τη στο ταψί, να ανεβαίνει και ψηλά στο χείλος. Ακουμπήστε επάνω ένα αλουμινόχαρτο με φασόλια ξερά και ψήστε για 15 λεπτά. Βγάλτε τα φασόλια και ψήστε για άλλα 10 λεπτά. Βγάλτε από το φούρνο και αφήστε να κρυώσει μέσα στο ταψί.
Για να κάνετε την κρέμα σοκολάτας, βάλτε την κρέμα σε μικρή κατσαρόλα και μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να σιγοβράζει, βγάλτε από τη φωτιά, προσθέστε τη σοκολάτα και τη βανίλια και ανακατέψτε ζωηρά, μέχρι το μείγμα να είναι λείο και η σοκολάτα να λιώσει εντελώς. Χτυπήστε ελαφρά τα αβγά και προσθέστε τους λίγο από το μείγμα της κρέμας, ανακατεύοντας ζωηρά. Αδειάστε τα αβγά στην κρέμα, ανακατεύοντας γρήγορα με το σύρμα να ενσωματωθούν τα υλικά. Αδειάστε την κρέμα στο ταψί με την κρύα ζύμη και ψήστε 18 με 25 λεπτά, μέχρι η κρέμα να σφίξει γύρω ενώ στο κέντρο της να κουνιέται ελαφρά. Ακουμπήστε σε σχάρα να κρυώσει 15 λεπτά.
Φτιάξτε την κρέμα λεμόνι. Βάλτε το ξύσμα με μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη σε μπολ και αφήστε για 2 ώρες, ανακατεύοντας που και που. Αδειάστε ένα φλιτζάνι νερό στο ξύσμα με τη ζάχαρη και ανακατέψτε. Προσθέστε και το κορνφλάουρ, αδειάστε τη μικρή κατσαρόλα και βάλτε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια να πάρει βράση. Σιγοβράστε προσθέτοντας και το χυμό λεμόνι, καθώς και την υπόλοιπη ζάχαρη. Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα. Συνεχίστε να σιγοβράζετε για 1 λεπτό ακόμα, ανακατεύοντας πάντα, και κατεβάστε από τη φωτιά. Αφήστε να κρυώσει και να έρθει περίπου σε θερμοκρασία δωματίου.
Αδειάστε την κρέμα λεμόνι πάνω από τη σοκολάτα στην ψημένη τάρτα, κουνώντας το ταψί και στρώνοντας με σπάτουλα. Βάλτε το γλυκό στο ψυγείο για 10 ώρες, να πήξει η διπλή γέμιση. Σερβίρετε με παγωτό καϊμάκι ή σαντιγί.


*Μπορείτε αν θέλετε να αντικαταστήσετε την κρέμα λεμόνι με κρέμα πορτοκάλι.


Πηγή: Περιοδικό ΕΨΙΛΟΝ «Gourmet», Αγλαΐας Κρεμέζη