Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Ριζότο με σαφράν και ξηρούς καρπούς


Ριζότο με σαφράν και ξηρούς καρπούς






Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 25 λεπτά
Για 6 άτομα

Υλικά
500γρ. ρύζι (για risotto)
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
100ml. Λευκό ξηρό κρασί
1200ml. ζωμό από κρέας ή κοτόπουλο (δείτε συνταγή)
80γρ. παρμεζάνα τριμμένη
12γρ. σαφράν (κρόκο)
40γρ. κουκουνάρι
40γρ. φουντούκια χοντροκομμένα
40γρ. φιστίκια Αιγίνης
Αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση
Ζεσταίνετε το λάδι μαζί με το βούτυρο και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το ρύζι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2 λεπτά. Σβήνετε με το κρασί και ανακατεύετε μέχρις ότου απορροφηθεί.
Ρίχνετε κατόπιν τη μισή ποσότητα του ζωμού και βράζετε μέχρι να απορροφηθεί το υγρό. Συνεχίζετε προσθέτοντας τον υπόλοιπο ζωμό και το σαφράν και ανακατεύετε καλά. Αφήνετε πάλι να απορροφηθεί το υγρό, να μαλακώσει το ρύζι και να χυλώσει.
Στο μεταξύ καβουρντίζετε σε αντικολλητικό τηγάνι το κουκουνάρι και τα φουντούκια. Αλατοπιπερώνετε το ρύζι, προσθέτετε την παρμεζάνα και ανακατεύετε. Σερβίρετε, αφού πασπαλίσετε με τους ξηρούς καρπούς.

Πηγή: Κουζίνα και ποιότητα ζωής