Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2011

Μπριζόλα καπνιστή με καραμελωμένα κρεμμύδια


Χρόνος προετοιμασίας 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 40 λεπτά
Για 6 άτομα

Υλικά
6 καρδιές από χοιρινές μπριζόλες καπνιστές
6 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα ροδέλες
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
½ κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες ροδέλες
1 κουταλιά φύλλα δενδρολίβανου
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Ξεκινάτε με την προετοιμασία των κρεμμυδιών. Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα το μισό λάδι και όλα τα κρεμμύδια. Σωτάρετε καλά μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν και να σκουραίνουν. Τότε τα αλατίζετε ελαφρώς και τα σβήνετε με το κρασί. Εξακολουθείτε να ανακατεύετε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα, ώσπου να απορροφηθεί το κρασί και να γίνουν τα κρεμμύδια μαλακά, αποκτώντας ένα βαθύ κόκκινο χρώμα.
Βάζετε τις ροδέλες πατάτας σε ένα μικρό ταψί. Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε το δεντρολίβανο, προσθέτετε 1 φλιτζάνι νερό και το υπόλοιπο λάδι. Ψήνετε τις πατάτες στο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Στη συνέχεια, ψήνετε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τις καπνιστές μπριζόλες ώσπου να αρχίσουν να ροδίζουν και από τις δυο πλευρές.
Σερβίρετε στα πιάτα από μια μπριζόλα, γαρνίρετε με λίγα κρεμμύδια και λίγες πατάτες φούρνου. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε λαχανάκια Βρυξελλών σοτέ.

 Πηγή: «Κάτι μαγειρεύει ο Ηλίας» εκδ. Μοντέρνοι καιροί