Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2011

Κόκκινο κρέας. Τα κυριότερα κομμάτια.


Φιλέτο. Θεωρείται το πιο αξιόλογο ίσως κομμάτι του ζώου, γι’ αυτό και κοστίζει ακριβά. Τρώγεται συνήθως  μισοψημένο. Μπορεί να ψηθεί ολόκληρο ή κομμένο σε χοντρές φέτες. Από το παχύτερο μέρος του παίρνουμε το «τουρνεντό». Το κεντρικό αυτό κομμάτι ψήνεται συνήθως ολόκληρο και έπειτα τεμαχίζεται, ενώ από το πίσω μέρος  κόβονται μπριζόλες.

Σπαλομπριζόλα. Ονομάζεται και κόντρα φιλέτο ή ροστ μπιφ. Χρησιμοποιείται με ή χωρίς το κόκαλο και κόβεται σε μπριζόλες.

Κοτολέτα. Χοντρό κομμάτι που αποτελείται από το φιλέτο και το κόντρα φιλέτο. Ψήνεται συνήθως στο γκριλ ή στα κάρβουνα.



Λάπα. Κομμάτι πλούσιο σε λίπος. Χρησιμοποιείται συνήθως για την Παρασκευή ζωμού κρέατος ή γίνεται βραστό.

Μπούτι. Κομμάτι χωρίς πολύ λίπος. Γίνεται ψητό, τηγανίζεται ή χρησιμοποιείται σε σουβλάκια και ταρτάρ.

Στήθος. Το πιο κατάλληλο ίσως κομμάτι για σούπα και βραστό. Μπορεί να ψηθεί και γεμιστό.

Ουρά. Ψήνεται ψητή ή στην κατσαρόλα. Χάρη στο τριγωνικό σχήμα της μπορεί να ανοιχθεί και να γεμιστεί με λαχανικά ή κάποιο άλλο κρεατικό.

Ψαρονέφρι. Γίνεται ψητό, μπρεζέ και βραστό.

Κιλότο. Ιδανικό για μπριζόλα, καρπάτσιο και ψητό.

Στρογγυλό. Κομμάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μπριζόλες και εσκαλόπ. Μπορεί επίσης να γίνει ψητό ή βραστό.