Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2011

Μαμούλ (Mamoul) Παραδοσιακό ανατολίτικο γλυκό


Μαμούλ (Mamoul)




Χρόνος προετοιμασίας 40 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 20 λεπτά
Για 16 κομμάτια

Υλικά
75γρ. ανάμεικτους ξηρούς καρπούς ψιλοκομμένους
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 πρέζα τριμμένη κανέλα
2 κουτ. σούπας ροδόνερο
225γρ. αλεύρι
100γρ. βούτυρο
2 κουτ. σούπας γάλα
Ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Σε μια μικρή λεκάνη αναμειγνύετε μαζί τους ξηρούς καρπούς, τη ζάχαρη και την κανέλα. Προσθέτετε 1 κουταλιά γλυκού ροδόνερο και πλάθετε το μείγμα. Βάλτε το αλεύρι και το βούτυρο σε μια λεκάνη και ανακατέψτε τα καλά μέχρι να γίνουν σαν μικρά ζυμαράκια. Προσθέστε το υπόλοιπο ροδόνερο και αρκετό γάλα μέχρι να γίνουν μια μαλακιά ζύμη. Χωρίστε τη ζύμη σε 16 κομμάτια και δώστε τους σχήμα βόλου.
Πάρτε ένα βόλο ζύμης και με το δάχτυλό σας κάντε μια λακουβίτσα στη μέση. Γεμίστε τη με γέμιση, σκεπάστε με ζύμη και ξαναδώστε της το σχήμα βόλου. Επαναλάβετε με τα άλλα τεμάχια ζύμης. Βάλτε τα σε ένα βουτυρωμένο ταψί και ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C, για 20 λεπτά. Αφού κρυώσουν πασπαλίστε τα με ζάχαρη άχνη.


 Πηγή: «Μεσογειακή μαγειρική» εκδ. Ακαδημαϊκή