Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Σφενάζ (Sfenaj) Μαροκινοί λουκουμάδες


Σφενάζ (Sfenaj) Μαροκινοί λουκουμάδες






Χρόνος προετοιμασίας 40 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 8 λεπτά
Για 6 άτομα

Υλικά
450γρ. ζάχαρη
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
3 κουτ. σούπας νερό από άνθη πορτοκαλιάς
1 ½ κουτ. γλυκού μαγιά ξερή
225γρ. αλεύρι
25γρ. σταφίδες
1 πρέζα αλάτι
1 αβγό χτυπημένο

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζετε τη ζάχαρη και 450γρ. νερό. Ζεστάνετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και στη συνέχεια αφήστε το μείγμα να κοχλάσει, μέχρι να μείνει το ένα τρίτο. Αφήστε να κρυώσει, προσθέστε χυμό λεμονιού και το νερό από τα άνθη πορτοκαλιάς. Διαλύστε 1 κουταλιά γλυκού ζάχαρη μέσα σε 4 κουταλιές σούπας νερό. Ρίξτε το μείγμα πάνω στη μαγιά και αφήστε το να αφρίσει. Ρίξτε το αλεύρι και το αλάτι σε μια λεκάνη. Φτιάξτε ένα λακκάκι στη μέση και βάλτε τις σταφίδες, το αυγό και το μείγμα της μαγιάς. Αναμείξτε καλά να φουσκώσει σε ένα ζεστό μέρος 1 ώρα, να διπλασιαστεί ο όγκος του. Αδειάστε το σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε το 5 λεπτά.
Χωρίζετε τη ζύμη σε 12 μέρη. Δώστε σε κάθε κομμάτι σχήμα βόλου, μετά πιέστε το να γίνει επίπεδο και φτιάξτε μια μικρή τρύπα στη μέση. Ζεστάνετε το λάδι μέχρι να ανέβει στην επιφάνεια το κομμάτι της ζύμης. Αφήστε το 1 λεπτό μέχρι να ροδίσει. Τηγανίστε τους βόλους λίγους λίγους μέχρι να ροδίσουν ελαφρά, για 8 λεπτά. Βάλτε τους τηγανισμένους βόλους σε μια λεκάνη και περιχύστε τους με το σιρόπι. Αφήστε τους 2 ώρες πριν τους σερβίρετε.



 Πηγή: «Μεσογειακή μαγειρική» εκδ. Ακαδημαϊκή