Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Περσικό τζατζίκι


Περσικό τζατζίκι



Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 10 λεπτά
Για 6 άτομα

Υλικά
600γρ. στραγγιστό γιαούρτι
1 φλιτζ. καφέ ελαιόλαδο
10 φυλλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένο
2 καρότα καθαρισμένα και τριμμένα
1 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
2 ρόδια
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κουτ. σούπας ξίδι
αλάτι

Εκτέλεση

Καθαρίζετε τα ρόδια και κρατάτε τους σπόρους σε ένα μπολ. Παίρνετε τους μισούς σπόρους, τους βάζετε μέσα σε μια βρεγμένη υφασμάτινη πετσέτα και κατόπιν στο σουρωτήρι σας και τους πιέζετε να βγάλουν τον χυμό τους. Αν έχετε αποχυμωτή, ακόμα καλύτερα. Βάζετε το χυμό των ροδιών να βράσει σε ένα μπρικάκι προσθέτοντας μια κουταλιά ζάχαρη. Βράζετε για 10 λεπτά, μέχρι η ποσότητα να μειωθεί, στο μισό. Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει. Ρίχνετε μέσα το ξίδι και ανακατεύετε.
Αδειάζετε το στραγγιστό γιαούρτι σε ένα μεγάλο μπολ και το δουλεύετε με ένα κουτάλι να αφρατέψει. Κοπανίστε το σκόρδο σε ένα γουδί μαζί με λίγο αλάτι και ρίξτε το στο γιαούρτι. Προσθέτετε το ελαιόλαδο, τον χυμό του ροδιού ανακατεμένο με το ξίδι και τα καρότα τριμμένα. Ανακατεύετε καλά με το κου΄τάλι. Ρίξτε μέσα τον άνηθο και τον ψιλοκομμένο δυόσμο. Αλατίζετε ελαφρά. Ανακατέψτε μια τελευταία φορά και βάλτε το τζατζίκι να σταθεί στο ψυγείο. Όταν έρθει η ώρα σερβιρίσματος, ρίξτε από πάνω του τα υπόλοιπα σποράκια ροδιού που έχετε κρατήσει. Συνοδεύει υπέροχα κάθε είδους ψητό κρέας, και κυρίως αρνί.

*Την παρουσία του τζατζικιού στα πιάτα μας την οφείλουμε στους Μικρασιάτες πρόσφυγες. Πολλοί ισχυρίζονται ότι η καταγωγή του είναι από την Περσία, ότι πρέπει να τρώγεται πριν από το φαγητό για να προετοιμάσει, με τα ένζυμα του γιαουρτιού το στομάχι να δεχτεί το υπόλοιπο γεύμα.

Πηγή: Περιοδικό «Λιχουδιές»,  Ηλίας Μαμαλάκης.