Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Μοσχάρι μπρεζέ με λουκάνικο


Μοσχάρι μπρεζέ με λουκάνικο




Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 4 ώρες
Για 6 άτομα

Υλικά
1 κιλό και 500γρ. μοσχάρι κομμένο σε κύβους
400γρ. λουκάνικο
350γρ. καρότα
350γρ. αρακά
Λίγα μαρουλόφυλλα
2 κοτσάνια σέλινο
1 κρεμμύδι
150γρ. μπέικον
5 αγγουράκια τουρσί
1 κουταλιά σούπας κάπαρη
50γρ. τριμμένη φρυγανιά
80γρ. βούτυρο
1 κουταλιά σούπας μουστάρδα
1 ματσάκι αρωματικά βότανα (μαϊντανό, θυμάρι, δάφνη, βασιλικό)
Λίγα φύλλα εστραγκόν
½ μπουκάλι λευκό ξηρό κρασί
1lt. Ζωμό κρέατος(δείτε συνταγή)
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σοτάρετε το κρέας σε δυνατή φωτιά σε μια κατσαρόλα με 50γρ. βούτυρο. Προσθέτετε το ματσάκι με τα αρωματικά βότανα και το κρασί, καλύπτετε με το ζωμό, αλατοπιπερώνετε, κλείνετε το καπάκι και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για 3 ώρες.
Ετοιμάζετε τα λαχανικά. Πλένετε το μαρούλι, καθαρίζετε τα καρότα, αφαιρείτε τις ίνες από το σέλινο, καθαρίζετε το κρεμμύδι και κόβετε όλα τα υλικά σε ίσα κομμάτια. Αφού ψηθεί το κρέας, προσθέτετε τα κομμένα λαχανικά, τον αρακά και το εστραγκόν και μαγειρεύετε για 30 λεπτά ακόμα, σε χαμηλή φωτιά και με το καπάκι κλειστό. Βάζετε το κρέας και τα λαχανικά, χωρίς τα αρωματικά βότανα, σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ. Προσθέτετε το μπέικον κομμένο σε κυβάκια, το λουκάνικο σε ροδέλες, τα αγγουράκια σε φέτες και την κάπαρη. Ρίχνετε από πάνω τη μουστάρδα διαλυμένη σε 1 φλυτζάνι του τσαγιού ζεστό ζωμό, γεμίζετε το πυρέξ με τον υπόλοιπο ζωμό μέχρι τη μέση, πασπαλίζετε με την τριμμένη φρυγανιά, μοιράζετε επάνω το υπόλοιπο βούτυρο και ψήνετε στο φούρνο στους 200ο C, για 20 λεπτά. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό.


 Πηγή: «Ευκολία στην κουζίνα» εκδ. DeAGOSTINI