Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2011

Παπαρδέλες αλά Φιορεντίνα


Παπαρδέλες αλά Φιορεντίνα 



Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 45 λεπτά
Για 4 άτομα

Υλικά
400γρ. παπαρδέλες
100γρ. αρνίσιο κιμά
100γρ. χοιρινό κιμά
100γρ. μοσχαρίσιο κιμά
50γρ. λουκάνικο χωριάτικο
50γρ. συκωτάκια κοτόπουλο
300γρ. πελτέ ντομάτας
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
2 φύλλα φασκόμηλο
Μερικά φύλλα βασιλικό
1 κλαράκι δεντρολίβανο
1 φύλλο δάφνης
1 ματσάκι μαϊντανό
½  ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
4 κουταλιές σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, και μαζί με το σκόρδο, το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο και τη δάφνη σοτάρετε σε ένα τηγάνι με το λάδι. Προσθέτετε τους κιμάδες και το λουκάνικο, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε μικρά κομμάτια, και σοτάρετε για λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρει χρώμα το κρέας. Ρίχνετε και τα συκωτάκια και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά.
Περιχύνετε με το κρασί και περιμένετε να εξατμιστεί σε δυνατή φωτιά. Προσθέτετε το χυμό ντομάτας, το βασιλικό και το μαϊντανό σε χοντρά κομμάτια, ρίχνετε λίγο πιπέρι και μαγειρεύετε για 30 λεπτά περίπου, σε μέτρια φωτιά και με κλειστό το καπάκι. Ανακατεύετε που και που και αλατίζετε στο τέλος.
Βράζετε τις παπαρδέλες αλ ντέντε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, τις σουρώνετε, τις περιχύνετε με την έτοιμη σάλτσα και τις μεταφέρετε σε μια πιατέλα στρογγυλή. Πασπαλίζετε με το τριμμένο κεφαλοτύρι και σερβίρετε.


 Πηγή: «Ευκολία στην κουζίνα» εκδ. DeAGOSTINI