Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2011

Ριζότο με ορτύκια


Ριζότο με ορτύκια 




Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 45 λεπτά
Για 4 άτομα

Υλικά
200γρ. ρύζι
4 ορτύκια
4 φέτες μπέικον
100γρ. βούτυρο
1lt. Ζωμό κρέατος (δείτε συνταγή)
1 ποτήρι νερού λευκό ξηρό κρασί
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
3 φύλλα φασκόμηλο
1 κλαράκι δεντρολίβανο
5 κουταλιές σούπας τριμμένη παρμεζάνα
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Καψαλίζετε τα ορτύκια για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα από τα φτερά τους, τα πλένετε, τα σκουπίζετε και τα τυλίγετε με το μπέικον. Για να μην ανοίξουν, τα δένετε με ένα σπάγκο. Τα σοτάρετε έπειτα σε μια κατσαρόλα με 30γρ. βούτυρο, τα περιχύνετε με μισό ποτήρι κρασί, τα αρωματίζετε με το φασκόμηλο, το δεντρολίβανο και το σκόρδο λιωμένο, αλατοπιπερώνετε και μαγειρεύετε για 15 λεπτά.
Ετοιμάζετε το ριζότο. Κόβετε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και το σοτάρετε σε μια κατσαρόλα με το μισό από το βούτυρο που περίσσεψε. Προσθέτετε, έπειτα το ρύζι και το σοτάρετε ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνετε το υπόλοιπο κρασί, περιμένετε να εξατμιστεί και προσθέτετε 1 νεροπότηρο ζωμό. Μαγειρεύετε ανακατεύοντας. Μόλις στεγνώσει το ρύζι, προσθέτετε σταδιακά επιπλέον ζωμό και περιμένετε πάντα να απορροφηθεί πριν ρίξετε κι άλλο. Αφού χυλώσει και ψηθεί το ριζότο, ρίχνετε το βούτυρο και την παρμεζάνα. Βάζετε το φαγητό σε μια πιατέλα, τοποθετείτε πάνω τα ορτύκια, περιχύνετε με τη σάλτσα τους και σερβίρετε.


 Πηγή: «Ευκολία στην κουζίνα» εκδ. DeAGOSTINI