Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Σου με κρέμα πορτοκαλιού και καραμέλα


Σου με κρέμα πορτοκαλιού και καραμέλα




Χρόνος προετοιμασίας 50 λεπτά
Χρόνος  ψησίματος 40 λεπτά
Για 30 μικρά σου


Υλικά
Για τη ζύμη
125ml. νερό
125ml. γάλα
125γρ. βούτυρο
200γρ. αλεύρι σκληρό
6 μέτρια αβγά
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
Λίγο αλάτι
Για την κρέμα πορτοκαλιού
1 φλιτζ. γάλα
1 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
125γρ. ζάχαρη
4 κρόκοι
2 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
30γρ. βούτυρο
1 βανίλια σκόνη
3 κουτ. σούπας λικέρ πορτοκάλι
Για την καραμέλα
250γρ. ζάχαρη
125ml. νερό
2 ½ κουτ. σούπας γλυκόζη
2 κουτ. γλυκού χυμό λεμόνι

Εκτέλεση

Ανακατέψτε το νερό με το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Βάλτε τα να βράσουν σε μέτρια φωτιά. Όταν βράσουν, κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίξτε το αλεύρι και ανακατέψτε. Ξαναβάλτε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατέψτε μέχρι η ζύμη να σφίξει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Μεταφέρετε τη ζύμη στον κάδο του μίξερ. Χτυπήστε σε χαμηλή ταχύτητα για λίγα λεπτά μέχρι να κρυώσει ελαφρά. Προσθέστε ένα ένα τα αβγά αφήνοντας το κάθε αβγό να απορροφηθεί από τη ζύμη πριν ρίξετε το επόμενο.
Βάλτε τη ζύμη σε κορνέ και σχηματίστε μικρά σου. Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, για 20 με 30 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος ή μέχρι η επιφάνεια τους πάρει χρυσόξανθο χρώμα. Βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν πριν τα γεμίσετε.
Ετοιμάζετε την κρέμα πορτοκαλιού. Βάλτε στη φωτιά το γάλα με τη μισή ζάχαρη να ζεσταθεί. Ανακατέψτε τους κρόκους με το κορνφλάουρ, το αλεύρι, το ξύσμα και το λικές πορτοκαλιού και την υπόλοιπη ζάχαρη και ρίξτε στο μείγμα λίγο λίγο το ζεστό γάλα ανακατεύοντας. Όταν πήξει, κατεβάστε από τη φωτιά, ανακατέψτε με τη βανίλια και το βούτυρο και αφήστε να κρυώσει. Βάλτε την κρέμα σε ένα κορνέ και γεμίστε τα σου.
Τέλος, ετοιμάστε την καραμέλα. Βάλτε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη με τη γλυκόζη, το νερό και το χυμό λεμονιού και βράστε το σιρόπι μέχρι να πήξει και γίνει χρυσόξανθο. Βγάλτε την κατσαρόλα από την εστία και βάλτε την σε ένα μεγαλύτερο μπολ με κρύο νερό, σαν μπεν μαρί, για να πέσει η θερμοκρασία και να μην καεί η καραμέλα. Περιχύστε τα σου με τη ζεστή καραμέλα προσεκτικά για να μην καείτε.

Πηγή: Περιοδικό «Gourmet», Ελευθεροτυπίας, Βαγγέλης Δρίσκας