Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011

Σουφλέ μπλέ τυριού


Σουφλέ μπλε τυριού


Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 40 λεπτά
Για 1 φόρμα


Υλικά
75γρ. φρέσκο βούτυρο
60γρ. αλεύρι
1 ½ νεροπότηρο κρέμα γάλακτος
½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
4 αβγά χωρισμένα ασπράδια – κρόκοι
200γρ. μπλε τυρί

Εκτέλεση

Σε ένα κατσαρολάκι, λιώστε τα 60γρ. βούτυρο, ρίξτε το αλεύρι και ανακατέψτε καλά για 2 λεπτά, μέχρι να σκουρύνει το σύνολο. Ρίξτε την κρέμα γάλακτος χλιαρή μέσα και φτιάξτε μια μπεσαμέλ, αρωματίστε τη με το μοσχοκάρυδο. Αφήστε να κρυώσει ελαφρά και ρίξτε μέσα τους κρόκους των αβγών. Λιώστε το τυρί με ένα πιρούνι και ανακατέψτε το με το μείγμα της κρέμας.
Χτυπήστε τα ασπράδια σε μια ανάλαφρη μαρέγκα. Αδειάστε τη μέσα στο μείγμα της κρέμας. Με το υπόλοιπο βούτυρο αλείψτε το εσωτερικό της φόρμας. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C και ψήστε το σουφλέ για 40 λεπτά. Σερβίρετε αμέσως, γιατί πέφτει γρήγορα. Συνοδέψτε το με μια πράσινη σαλάτα.

Πηγή: Περιοδικό ΕΨΙΛΟΝ «Gourmet», Ηλίας Μαμαλάκης