Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Πουτίγκα Σάσεξ Ποντ


Πουτίγκα Σάσεξ Ποντ



Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 4 ώρες
Για 8 άτομα

Υλικά
350γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
10γρ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
175γρ. βούτυρο
175γρ. γάλα
1 μεγάλο λεμόνι
100γρ. ανάλατο βούτυρο
100γρ. μαύρη ζάχαρη

Εκτέλεση

Αναμείξτε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέστε το βούτυρο και τρίψτε τα μέχρι το μείγμα να θυμίζει χοντροκομμένα ψίχουλα ψωμιού. Ζυμώστε ελαφρά μέχρι να γίνει μαλακή η ζύμη, αλλά να μην κολλάει. Κόψτε σε 2 κομμάτια, το ένα διπλάσιο σε μέγεθος από το άλλο.
Ζυμώστε το μεγαλύτερο κομμάτι και απλώστε το στη βάση ενός σκεύους ειδικού για πουτίγκες. Κόψτε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και βάλτε το μισό πάνω στη στωμένη βάση της πουτίγκας. Γαρίνρετε με τη μισή ζάχαρη. Τρυπήστε με ένα πιρούνι ολόκληρη την επιφάνεια του λεμονιού, έτσι ώστε να βγαίνει από μέσα ο χυμός καθώς θα ψήνεται η πουτίγκα. Βάλτε το πάνω στη στρώση από βούτυρο και ζάχαρη. Πασπαλίστε με το υπόλοιπο βούτυρο και τη ζάχαρη.
Ανοίξτε με τον πλάστη το μικρότερο κομμάτι ζύμης. Απλώστε το πάνω από την πουτίγκα και κολλήστε το στις άκρες. Σκεπάστε τη βάση με ένα κομμάτι λαδόκολλα και στη συνέχεια με ένα μεγάλο αλουμινόχαρτο. Βάλτε το σκεύος της πουτίγκας μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βραστό νερό, που φτάνει μέχρι τη μέση στο πλάι της. Ατμοβράστε 4 ώρες περίπου. Ελέγχετε πότε – πότε το νερό και προσθέτετε ζεστό όποτε χρειάζεται. Βγάλτε την πουτίγκα από το σκεύος και σερβίρετε αμέσως.



 Πηγή: «Θεϊκά εδέσματα» εκδ. Ακαδημαϊκή