Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Χοιρινό με σέλινο


Χοιρινό με σέλινο



Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 1 ώρα και 10 λεπτά
Για 4 άτομα

Υλικά
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
1 κιλό ψαρονέφρι, κομμένο σε κύβους
1 ½ φλιτζ. κρεμμύδι, χοντροκομμένο
1 ½ φλιτζ. νερό
2 μεγάλες σελινόριζες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
1 φλιτζ. φύλλα σέλινου, χοντροκομμένα ή 4 φύλλα σέλερι κομμένα στη μέση
¼ φλιτζ. χυμό λεμόνι
1 ½ φλιτζ. άνηθο, ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι
Για το αβγολέμονο
1 αβγό μεγάλο
3 κουτ. σούπας νερό
¼ φλιτζ. χυμό λεμόνι
Ζουμί από το φαγητό

 Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά και το κρέας γυρίζοντας το συχνά να ροδίσει από όλες τις πλευρές, για 10 λεπτά. Προσθέστε το κρεμμύδι και σοτάρετε για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε το νερό, να πάρει βράση. Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 40 λεπτά. Προσθέστε τη σελινόριζα και το σέλινο και το μισό άνηθο, το χυμό λεμόνι, αλάτι και πιπέρι όσο θέλετε. Αν χρειάζεται, προσθέστε λίγο νερό, ώστε το κρέας και τα λαχανικά να σκεπάζονται σχεδόν. Για να κρατιούνται τα κομμάτια μέσα στο νερό, τοποθετήστε από πάνω ένα αναποδογυρισμένο πιάτο. Σκεπάστε και σιγοβράστε για 20 λεπτά, να μαλακώσουν.
Όταν το κρέας και τα λαχανικά είναι έτοιμα, βγάλτε τα από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και φυλάξτε τα ζεστά. Σε μια γαβάθα, χτυπήστε το αβγό με 3 κουταλιές σούπας νερό. Ενώ χτυπάτε, αρχίστε να προσθέτετε σιγά σιγά το λεμόνι και μερικές κουταλιές από το ζουμί του φαγητού. Ρίξτε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα, προσθέστε και το κρέας και σερβίρετε πασπαλίζοντας με τον υπόλοιπο άνηθο.

Πηγή: Περιοδικό ΕΨΙΛΟΝ «Gourmet», Αγλαΐας Κρεμέζη