Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2011

Πιλάφι με πορτοκάλι, σαφράν και αμύγδαλα


 Πιλάφι με πορτοκάλι, σαφράν και αμύγδαλα




Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 30 λεπτά
Για 6 άτομα

Υλικά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά γλυκιά, κομμένη σε μπαστουνάκια
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 ½ φλιτζ. ρύζι basmati
1 κουτ. γλυκού μπούκοβο
½ φλιτζ. ασπρισμένα αμύγδαλα, κομμένα
1 ξύλο κανέλα
4 κλωστίτσες σαφράν
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι, ζεματισμένο και στραγγισμένο καλά
3 φλιτζάνια ζωμό κότας (δείτε συνταγή)
1 φλιτζ. Φρέσκο χυμό πορτοκάλι
2 κουτ. σούπας βούτυρο
Αλάτι
Κλωναράκια φρέσκο θυμάρι


Εκτέλεση

Σοτάρετε σε κατσαρόλα το κρεμμύδι και την πιπεριά με το λάδι ανακατεύοντας με σπάτουλα μέχρι να μαλακώσουν, για 10 λεπτά. Πλύντε καλά το ρύζι σε σήτα και προσθέστε το στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας για 4 λεπτά, να απορροφήσει το λάδι. Προσθέστε το μπούκοβο ή πιπέρι, τα αμύγδαλα, την κανέλα, το σαφράν και το ξύσμα, το χυμό πορτοκαλιού και όσο ζωμό χρειάζεται για να σκεπαστεί το ρύζι και να περισσεύει επάνω ζουμί.
Μόλις πάρει βράση, σκεπάστε την κατσαρόλα και ύστερα από 1 λεπτό σβήστε τη φωτιά και αφήστε το ρύζι σκεπασμένο για 12 λεπτά. Πετάξτε το ξύλο κανέλας, προσθέστε το βούτυρο, ανακατέψτε ζωηρά, δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση βάζοντας επιπλέον πιπέρι και αλάτι. Σερβίρετε πασπαλίζοντας με το θυμάρι.

Πηγή: Περιοδικό ΕΨΙΛΟΝ «Gourmet», Αγλαΐας Κρεμέζη