Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Χοιρινό με πορτοκάλι


Χοιρινό με πορτοκάλι


Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 2 ώρες και 15 λεπτά
Για 6 άτομα


Υλικά
1 μικρό χοιρινό μπούτι μέχρι 2 ½ κιλά
5 καρφιά γαρίφαλο
4 σκελίδες σκόρδου
1 μοσχοκάρυδο τριμμένο
½ φλιτζ. τσαγιού μέλι
2 φλιτζ. τσαγιού χυμό πορτοκάλι
½ φλιτζ. τσαγιού λάδι
4 πορτοκάλια ολόκληρα, μεγάλα και ώριμα
1 μικρό ξινόμηλο, κομμένο στα 4 και καθαρισμένο
1 μικρό κυδώνι, κομμένο στα 4 και καθαρισμένο
Αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

Πρώτα πρώτα ξύνουμε στον τρίφτη λίγο από το φλούδι των ολόκληρων πορτοκαλιών. Τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε σε λεκανίτσα με νερό μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα. Σε αυτό το διάστημα αλλάζουμε το νερό δυο – τρεις φορές. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C.
Πλένουμε το κρέας και το στεγνώνουμε καλά. Τσιμπάμε με μυτερό μαχαίρι και βάζουμε στις σχισμές τα γαρίφαλα σε ίση απόσταση μεταξύ τους. Κάνουμε το ίδιο με τα σκόρδα, αφού χωρίσουμε τις σκελίδες στα δύο κατά μήκος. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το βάζουμε σε ένα ταψί. Το περιχύνουμε με το λάδι, βάζουμε και 1 ποτήρι νερό και το ψήνουμε στο φούρνο για 45 λεπτά. Τότε το τραβάμε για μια στιγμή από το φούρνο, βάζουμε τα ολόκληρα πορτοκάλια γύρω γύρω από το κρέας και τα κομμάτια του μήλου και του κυδωνιού.
Έχουμε διαλύσει το μέλι στο χυμό πορτοκαλιού και τα έχουμε ανακατέψει με το μοσχοκάρυδο και μισό κουταλάκι από το ξύσμα των πορτοκαλιών. Περιχύνουμε με αυτό το κρέας και τα φρούτα, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170ο C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα και 30 λεπτά. Κάθε 15 λεπτά ανοίγουμε και περιχύνουμε το κρέας με τη σάλτσα από το ταψί. Προσέχουμε να μη στεγνώσει το ταψί. Αν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό ή χυμό πορτοκαλιού.
Όταν είναι έτοιμο, βγάζουμε προσεκτικά το κρέας και το τοποθετούμε στην πιατέλα. Κόβουμε τα ολόκληρα πορτοκάλια στα 4 και τα τακτοποιούμε γύρω γύρω. Βάζουμε στο μούλτι τα κομμάτια του μήλου και του κυδωνιού και τα πολτοποιούμε. Τα βάζουμε σε μια σαλτσιέρα μαζί με τα υγρά του ταψιού και τα ανακατεύουμε καλά. Αυτή είναι η σάλτσα του ψητού.  


Πηγή: Περιοδικό «Γαστρονόμος», Μερόπη Παπαδοπούλου