Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Ταϊλανδέζικο γλυκό με ρύζι και κρέμα καρύδας


Ταϊλανδέζικο γλυκό με ρύζι και κρέμα καρύδας



Χρόνος προετοιμασίας 10 λεπτά
Χρόνος αναμονής 8 ώρες
Χρόνος ψησίματος 40 λεπτά
Για 6 άτομα


Υλικά
2 φλιτζ. τσαγιού sticky rice*
1 φλιτζ. τσαγιού γάλα καρύδας
1 πρέζα αλάτι
1/3 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
2 μεγάλα μάνγκο σε φέτες
Για την κρέμα
½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
½ κουτ. γλυκού αλάτι
1 φλιτζ. τσαγιού γάλα καρύδας
1 κουτ. σούπας σκόνη ταπιόκα**


Εκτέλεση

Σε ένα μπολ μουλιάζουμε το ρύζι από την προηγούμενη νύχτα. Στο ξεκίνημα του μαγειρέματος, το στραγγίζουμε. Μέσα σε ένα μπολ αναμειγν΄πυουμε το γάλα καρύδας, τη ζάχαρη και το αλάτι. Βεβαιωνόμαστε ότι η ζάχαρη έχει διαλυθεί εντελώς. Αδειάζουμε μέσα στο μείγμα το ρύζι. Βάζουμε το σκεύος μέσα σε ατμομάγειρα και το αφήνουμε 30 λεπτά έως ότου το ρύζι να απορροφήσει όλο το γάλα καρύδας και να φουσκώσει. Εναλλακτικά, μπορούμε να το βράσουμε σε μπεν μαρί.
Αναμειγνύουμε τα υλικά για την κρέμα σε ένα μπολ και τα ρίχνουμε πάνω από το μαγειρεμένο ρύζι. Τοποθετούμε το μπολ πάλι στον ατμομάγειρα ή στο μπεν μαρί για 8 λεπτά ή ώσπου η κρέμα να κάνει από πάνω μια λεπτή κρούστα. Βγάζουμε το μπολ και το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα. Το αφήνουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε και το σερβίρουμε γαρνιρισμένο με φέτες μάνγκο.

*  Sticky rice θα βρείτε στα καταστήματα με ασιατικά προϊόντα. Η διαφορά του από το κοινό ρύζι είναι ότι οι κόκκοι του είναι κοντύτεροι και σκληρότεροι και όταν βράσουν κολλούν μεταξύ τους.

** Είδος αλευριού που παράγεται από τον κόνδυλο του φυτού κασάβα. Θα το βρείτε σε μαγαζιά με ασιατικά προϊόντα.

Πηγή: Περιοδικό «Γαστρονόμος», Μυρσίνη Λαμπράκη