Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Ρολό κιμά με κόκκινο κρασί


Ρολό κιμά με κόκκινο κρασί


Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 50 λεπτά
Για 4 άτομα

Υλικά
500γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
1 κουταλιά σούπας κουκουνάρι
1 κουταλιά σούπας σταφίδα
1 κουταλιά σούπας αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
2 κουταλιές σούπας κεφαλογραβιέρα τριμμένη
2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
1 αβγό
1 κρόκο αβγού
3 κουταλιές σούπας κόκκινο ξηρό κρασί
1 κουταλάκι γλυκού ξερό δυόσμο
Μοσχοκάρυδο τριμμένο
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Αφήνετε τη σταφίδα να μαλακώσει σε ένα μπολάκι με χλιαρό νερό για 15 λεπτά. Καβουρδίζετε σε αντικολλητικό τηγάνι τα αμύγδαλα και το κουκουνάρι, τα ψιλοκόβετε και τα αφήνετε να κρυώσουν. Βάζετε τον κιμά σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτετε τους καβουρδισμένους καρπούς, το τυρί, το ψωμί μουλιασμένο και στυμμένο, τη σταφίδα στραγγισμένη και στυμμένη, το δυόσμο και ανακατεύετε καλά.
Ρίχνετε έπειτα στο μείγμα το αβγό, τον κρόκο, το κόκκινο κρασί, λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο, μια πρέζα αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε ξανά. Δουλεύετε τον κιμά με τα χέρια για λίγα λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Λιώστε λίγο βούτυρο σε μπεν μαρί και αλείφετε με αυτό τον πάτο και τα τοιχώματα μιας μακρόστενης φόρμας. Βάζετε το μείγμα του κιμά στο σκεύος και το στρώνετε με τα χέρια. Χτυπάτε έπειτα τη φόρμα μια – δυο φορές στον πάγκο της κουζίνας για να μην μείνει αέρας μέσα στο μείγμα. Ψήνετε το φαγητό στο φούρνο στους 200ο C για 40 λεπτά περίπου. Όταν ετοιμαστεί, το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε στην άκρη για 5 λεπτά, το ξεφορμάρετε και το σερβίρετε κομμένο σε χοντρές φέτες.


 Πηγή: «Ευκολία στην κουζίνα» εκδ. DeAGOSTINI