Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2011

Μουσακάς Συρίας


Μουσακάς Συρίας




Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 1 ώρα και 15 λεπτά
Για 8 άτομα


Υλικά
3 μελιτζάνες μεγάλες
¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι μεγάλο, κομμένο σε φέτες
2 πιπεριές πράσινες, κομμένες σε λωρίδες
2 πιπεριές κόκκινες, κομμένες σε λωρίδες
½ πιπεριά καυτερή πράσινη, ψιλοκομμένη ή μπούκοβο
5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2/3 κιλού ντομάτες σφιχτές, ξυσμένες ή 1 κουτί κονκασέ
Αλάτι, πιπέρι
1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
2 ½ φλιτζάνια ρεβίθια μουσκεμένα αποβραδίς, βρασμένα και στραγγισμένα
3 μέτρια σφιχτές ντομάτες, κομμένες σε ροδέλες

Εκτέλεση

Κόψτε τις μελιτζάνες κατά μήκος σε φέτες, αλείψτε τες με λάδι και ψήστε τες στο γκριλ μέχρι να ροδίσουν και από τις δυο μεριές. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, βάλτε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και τις πιπεριές και σοτάρετε σε δυνατή φωτιά για 4 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να μαραθούν. Προσθέστε το σκόρδο και ανακατέψτε για 1 λεπτό ακόμα. Βάλτε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και βράστε περίπου 10 λεπτά, να μελώσει η σάλτσα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 250ο C. Σε ένα μεγάλο ταψί, απλώστε τις μελιτζάνες, να κάνουν μια στρώση και να καλύπτουν λίγο η μια την άλλη. Βάλτε αλάτι και από πάνω απλώστε ομοιόμορφα τα ρεβίθια. Περιχύστε με τη σάλτσα ντομάτας και τοποθετείστε επάνω τις φέτες ντομάτας. Ψήστε το φαγητό για 1 ώρα, μέχρι να πήξει η σάλτσα. Αφήστε να κρυώσει και σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου.


 Πηγή: Gourmet περιοδικού «ΕΨΙΛΟΝ»