Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2011

Κέικ σοκολάτας με ρούμι και κάρδαμο


 Κέικ σοκολάτας με ρούμι και κάρδαμο




Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 45 λεπτά
Για 1 φόρμα


Υλικά
Για το κέικ
190γρ. βούτυρο
190γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
3 μεγάλα αβγά
150γρ. αλεύρι
20γρ. κακάο
100γρ. κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια
50γρ. ρούμι μαύρο
Ξύσμα από ½ πορτοκάλι
Για το γλάσο
150γρ. κουβερτούρα τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
150γρ. κρέμα γάλακτος
Λίγο κάρδαμο


Εκτέλεση

Χτυπάτε τη ζάχαρη με το βούτυρο στο μίξερ και προσθέστε ένα ένα τα αβγά. Κατεβάζετε από το μίξερ και ρίχνετε σιγά σιγά το αλεύρι μαζί με το κακάο, αφού προηγουμένως τα έχουμε κοσκινίσει. Προσθέτουμε το ρούμι και στο τέλος την κουβερτούρα. Τοποθετούμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C, για 45 λεπτά περίπου.
Για να φτιάξουμε το γλάσο, βράζουμε την κρέμα γάλακτος και την αδειάζουμε πάνω από την κουβερτούρα. Προσθέσουμε το κάρδαμο και ανακατεύουμε απαλά έως ότου ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αφήνουμε να κρυώσει, όχι να πήξει, και με αυτό γλασάρουμε το κέικ, αφού προηγουμένως αυτό έχει κρυώσει.

Πηγή: Περιοδικό ΕΨΙΛΟΝ «Gourmet», Στέλιος Παρλιάρος