Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου 2011

Ζύμη για ψωμάκια χοτ ντογκ


Ζύμη για ψωμάκια χοτ ντογκ




Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 20 λεπτά
Για 10 ψωμάκια


Υλικά
Μείγμα Α’
30γρ. μαγιά νωπή
1 πρέζα ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά
65γρ. βούτυρο φρέσκο
50γρ. γάλα φρέσκο
100γρ. νερό
Μείγμα Β’
½ κιλό αλεύρι σκληρό, κοσκινισμένο
1 κουτ. γλυκού αλάτι ψιλό


Εκτέλεση

Βάζετε όλα τα υλικά του μείγματος α’ στο μίξερ μαζί με το ειδικό εργαλείο, γάντζο. Ανακατεύετε σε χαμηλή ταχύτητα για 2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Μόλις ομογενοποιηθούν, ρίξτε τα υλικά του μείγματος β’. Συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να προκύψει μια μαλακή ζύμη. Σταματάτε το ανακάτεμα και μεταφέρετε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια.
Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά περίπου. Έπειτα, την κόβετε σε σχήμα για ψωμάκι χοτ ντόγκ. Υπολογίζετε ότι θα διπλασιαστεί σε όγκο στο ψήσιμο. Αφήνετε πάλι για λίγο τα κομμένα ζυμαράκια και φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο. Ψήνετε τα ψωμάκια σε προθερμασμένο φούρνο σε βουτυρωμένο ταψί στους 180ο C, για 20 λεπτά.
Προσοχή όμως, δεν πρέπει να ψηθούν πολύ για να μην κάνουν κόρα. Βγάζετε τα ψωμάκια από τον φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν πριν τα χρησιμοποιήσετε.


Πηγή: Περιοδικό «Λιχουδιές», Βασίλης Τσαγκάρης