Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Πορτογαλέζικη ψαρόσουπα Kaldeirada


Πορτογαλέζικη ψαρόσουπα Kaldeirada



Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 40 λεπτά
Για 6 άτομα


Υλικά
2 κιλά ψάρια διάφορα (πέρκα, σπάροι, σκορπιοί, μπακαλιάρος φέτες, κοκκινόψαρο)
Αλάτι χοντρό
1 κιλό γυαλιστερές και μύδια
2 κρεμμύδια σε ροδέλες
1 κιλό πατάτες σε ροδέλες
1 πράσινη πιπεριά σε ροδέλες
4 σκελίδες σκόρδου σε φετούλες
2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 φύλλα δάφνης
2 πιπερίτσες καυτερές, ψιλοκομμένες
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλιτζ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
1 πρέζα μοσχοκάρυδο, τριμμένο
Αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

Πλένουμε, καθαρίζουμε και αλατίζουμε τα ψάρια με χοντρό αλάτι. Βουρτσίζουμε τα οστρακοειδή. Τα ζεματίζουμε σε ελάχιστο νερό για 5 λεπτά και πετάμε όσα δεν άνοιξαν. Σουρώνουμε το ζωμό τους και τον κρατάμε. Έπειτα, ξεπλένουμε τα ψάρια από το αλάτι και ετοιμάζουμε τα λαχανικά.
Αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο, το μισό κρασί σε ένα μπολ. Στρώνουμε τα μισά λαχανικά μέσα σε μεγάλη κατσαρόλα, πατάτες, ντομάτες, πιπεριές, κρεμμύδια, πιπερίτσες, σκόρδο και πασπαλίζουμε με το μαϊντανό. Προσθέτουμε 1 φύλλο δάφνης και ρίχνουμε από πάνω το μισό από το μείγμα ελαιόλαδου – κρασιού. Προσθέτουμε και το ζωμό από τα οστρακοειδή και απλώνουμε πάνω στα λαχανικά τα κομμάτια ψαριού.
Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα λαχανικά, το μείγμα ελαιόλαδου, μαϊντανό και δάφνη. Βράζουμε τη σούπα ανοιχτή για 40 λεπτά, κατά διαστήματα ανακινούμε την κατσαρόλα να πάει ο ζωμός παντού, και πασπαλίζουμε με το τριμμένο μοσχοκάρυδο. Προς το τέλος προσθέτουμε τα οστρακοειδή και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση μαζί με τη σούπα για 4 λεπτά. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή.

Πηγή: Περιοδικό «Γαστρονόμος», Βίκυ Σμυρλή