Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Κρέμα από malt ουίσκι, με σύκα και ξύσμα λεμονιού


Κρέμα από malt ουίσκι, με σύκα και ξύσμα λεμονιού



Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 50 λεπτά
Για 4 άτομα


Υλικά
Για την κρέμα
3 νεροπότηρα φρέσκο γάλα πλήρες
1 ποτήρι κρασιού παλαιωμένο mult ουίσκι
3 κουτ. σούπας ζάχαρη
2 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
Για τα σύκα
12 μεγάλα σύκα
1 νεροπότηρο ζάχαρη
1 ½ νεροπότηρο νερό
1 φακελάκι τσάι Earl Grey
1 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού


Εκτέλεση

Ετοιμάζετε κατ’ αρχάς τα σύκα. Τα χαράζετε απαλά σε σχήμα σταυρού στο μέρος του αφαλού, κόβετε το κοτσάνι από πάνω και τα βάζετε μέσα σε ένα κατσαρολάκι το ένα δίπλα στο άλλο. Ρίχνετε 1 ½ νεροπότηρο νερό, τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και το φακελάκι του τσαγιού. Αφήνετε να πάρει βράση και να λιώσει η ζάχαρη. Αφαιρείτε το φακελακι του τσαγιού, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και βράζετε τα σύκα για 10 λεπτά. Τα βγάζετε και τα βάζετε σε πιατελίτσα. Συνεχίζετε το βράσιμο του σιροπιού στην κατσαρόλα μέχρι να δέσει καλά. Τέλος, το αφήνετε να κρυώσει καλά.
Από την ποσότητα του γάλακτος παίρνετε ένα κρασοπότηρο και διαλύετε μέσα το κορνφλάουρ. Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε το ουίσκι μαζί με τη ζάχαρη και τα ζεσταίνετε καλά μέχρι να λειώσει η ζάχαρη. Προσθέτετε το γάλα, ανακατεύοντας συνέχεια. Προσθέτετε το διαλυμένο κορνφλάουρ και ανακατεύετε σιγά σιγά μέχρι να δέσει απαλά η κρέμα. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο γάλα ακόμα να γίνει σαν αραιό μέλι. Αφήνετε την κρέμα να γίνει χλιαρή.
Όταν έρθει η ώρα του σερβιρίσματος, ζεσταίνετε απαλά την κρέμα και τη σερβίρετε σε βαθύ πιάτο της σούπας. Τοποθετείτε από πάνω 3 συκαλάκια και περιχύνετε την κρέμα με το κρύο σιρόπι της κατσαρόλας.

* Το mult ουίσκι μπορείτε να το αντικαταστήσετε με κοινό ουίσκι ή ακόμα και με κονιάκ.

Πηγή: Περιοδικό «Λιχουδιές», Ηλίας Μαμαλάκης