Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011

Σούπα φακής με λαχανικά και γλυκάδι


Σούπα φακής με λαχανικά και γλυκάδι




Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 40 λεπτά
Για 4 άτομα


Υλικά
1 νεροπότηρο ψιλή φακή
1 πατάτα καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους
1 καρότο κομμένο σε μικρές ροδέλες
1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 ντομάτα ξεφλουδισμένη, ξεσποριασμένη και κομμένη σε κύβους
1 κρεμμύδι, τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο, κοπανισμένες
2 φύλλα δάφνη
1 φλιτζ. καφέ ελαιόλαδο
Αλάτι
Για το γλυκάδι
1 φλιτζ. καφέ ξίδι
1 φλιτζ. καφέ πετιμέζι
1 κουτ. γλυκού ρίγανη


Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη βαθιά κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνετε. Σοτάρετε για λίγο το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο, ρίχνετε τα φύλλα δάφνης, τους κύβους της πατάτας, τις ροδέλες του καρότου και την ψιλοκομμένη πράσινη πιπεριά. Σοτάρετε τα υλικά, ανακατεύοντας συνέχεια σε μέτρια φωτιά με ξύλινη κουτάλα.
Ρίχνετε μέσα τη φακή, αφού την ξεπλύνετε καλά με κρύο νερό. Προσθέστε 1 λίτρο νερό, αφήστε να πάρει βράση και ρίξτε την ντομάτα και το αλάτι. Αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει η φακή. Αν χρειαστεί να παρατείνετε το βράσιμο, προσθέστε λίγο ζεστό νερό για να μην κολλήσει.
Ετοιμάζετε το γλυκάδι. Σε ένα μπρικάκι ζεσταίνετε το ξύδι και το πετιμέζι μαζί. Όταν αρχίζουν να ατμίζουν, ρίχνετε μέσα τη ρίγανη, ανακατεύετε και αποσύρετε από τη φωτιά. Σερβίρετε τη φακή χλιαρή, περιχύνοντας κάθε πιάτο με 1-2 κουταλιές της σούπας γλυκάδι. Τη συνοδεύετε με φρυγανισμένο ψωμί.

Πηγή: Περιοδικό «Λιχουδιές», Ηλίας Μαμαλάκης